Створюється нова цифрова лабораторія для вивчення Кумранських рукописів
  • Втр, 23/02/2016 - 20:05

Управління старовинами Держави Ізраїль разом з університетами Тель-Авіву, Хайфи і німецького Ґеттінґену розпочали реалізацію масштабного проекту над створення цифрової лабораторії для опрацьовування рукописів Мертвого моря. Повідомляє ізраїльський портал «Newsru.co.il». 

Найновіші технології не тільки облегшать роботу з документами 2000 давності, але також мають уможливити якісний скачок у вивчені цих документів. Йдеться про цифрове відновлення рукописів, які збереглися у вигляді клаптиків. 

Дослідники рукописів Мертвого моря отримають доступ до бази даних «Словник рукописів Мертвого моря», створеного у Ґеттінґенському університеті, а також і до довідкової бібліотеки Кумранських рукописів імені Леона Леві, які діє у рамках Управління старовинами Держави Ізраїль.

Як повідомляє прес-служба Управління старовинами Держави Ізраїль, ціль проекту – створити динамічне робоче середовище, яке уможливить спеціалістам з усього світу провадити спільне дослідження рукописів Мертвого моря. Новий проект також покликаний стати новим місцем для наукових публікацій та створення сучасних перекладів рукописів кумранської спільноти.

Вартість проекту 1,6 мільйона євро.

Рукописи Мертвого моря, або Кумранські рукописи – бібліотека рукописної літератури з ІІ ст до Хр. по сімдесяті роки І ст. по Хр., у переважній більшості на тодішньому івриті. Це рукописи біблійних книг, апокрифів та властиво книг самої кумранської спільноти есенів – специфічної групи у тодішньому юдаїзмі. 

Рукописи кумранської спільноти важливі для розуміння і вивчення біблійних текстів. І хоча там представлені лише тексти Старого Завіту, книг кумранської спільноти та апокрифи дають нові відомості про функціонування ізраїльського суспільства часів Христа та про релігійні уявлення і ментальність ізраїльтян Ісусового часу.