Сучасні світські «культи» тільки спустошують нас
  • Птн, 08/07/2016 - 07:40

Кілька днів тому, я переглядав Українські пабліки в соцмережах. Кинулось в очі одне повідомлення від молодої дівчини: «Як познайомитись із хлопцем, якщо мої ровесники і старші в більшості одружені або в стосунках? А крім того, я майже нікуди не ходжу, бо особо і нема з ким. Наче ще немає чого переживати, але страшно одного дня прокинутись і зрозуміти що мені 30 і я сама».

Таке повідомлення на жаль є не єдиним. Вся група просто завалена подібними повідомленнями, або дівчата звинувачують хлопців, а ті у свою чергу звинувачують дівчат у невідповідному ставленні одних до інших. Найприкрішим є те, що реально винні у такому стані речей обидві сторони. Сучасна молодь настільки глибоко погрузла у тому бруді, який пропагують ЗМІ, мода, сучасна «культура», їхні кумири (актори, зірки шоу-бізнесу та ін.), що вже й сама не знає, де реально здорові відносини, а де та пародія, яка насаджується їм. Всюди куди не глянь пропагуються так звані вільні стосунки, що є нічим іншим, як розпустою і перелюбом, культи тіла, багатства, «свободи волі», гендерна рівність та інші несумісні із нормальним життям речі. Молода людина, яка ще формується, як особистість і член соціуму, є дуже вразливою до зовнішніх чинників.

Саме у цей період життя ми переважно приймаємо найважливіші рішення. І хоча світ пропагує «свободу волі», але мається на увазі рабство. А звідки людині, яка тільки вийшла із підліткового віку, знати, що все це лиш вершинка айсбергу. Якщо дитина змалечку бачить в телевізорі прекрасних, худеньких дівчат, високих, накачаних чоловіків, то як вона буде реагувати навіть на мінімальні відхилення від тієї телевізійної фігурної норми. Тому дівчата доводять до масової істерії заняття спортом, фітнесом, дієтами та іншими речами, які самі по собі не є шкідливими(навіть навпаки), але під впливом сучасного світу і пропаганди моди та ЗМІ стають цілими культами. Недавно почав набирати обертів рух так званих «Фітоняшок». Фітоняшки це – це дівчата, головною метою яких є краса їхнього тіла, досконалість фігури, пружність шкіри та твердість м’язів. В принципі  це не є чимось поганим, доглядати за своїм тілом, яке є храмом Духа Святого, але ж у людей, завдяки активній пропаганді моди, немає міри. Адже фігуру можна підтягнути, м’язи підкачати – вдосконаленню немає меж.

Таке ставлення до тіла є нічим іншим, як культом, що був таким популярним в античні часи. Хлопці та чоловіки у свою чергу також масово скуповують брендовий одяг, телефони, машини, женуться за досконалим тілом та грошима. Боляче чути, як хлопці 13-14 років розмовляють тільки про дівчат, які ведуться лиш на гроші, про те, як заробляти побільше грошей, щоб була дівчина красива і т.д.

Куди дивляться батьки? Та тут є ще одне проблема – батьки такі ж як і діти. Батьки також погрузли в цій масовій істерії. Пропагування фільмами, телепередачами, ба навіть мультиками призвело до того, що молоді сім'ї все частіше розводяться, залишаючи по собі двох пустих людей. І це ще у  кращому випадку, а якщо у них є діти, то якими вони виростуть?! Змалечку вони не бачать міцної, нормальної, здорової сім'ї, то малоймовірно, що у майбутньому будуть здатні створити нормальну сім'ю. Якщо читати книгу Одкровень святого Івана Богослова. То можемо побачити, що все описане там відбувається зараз. Олександр Македонський, Наполеон, Гітлер, Сталін були лише дрібними і не вельми вдалими репетиціями того, що чекає нас у майбутньому. Замість того, щоб прагнути до фізичної досконалості, ми мали б дбати про свою духовну форму. А тепер запитаймо себе: «коли я був у церкві? Коли востаннє я залишався на одинці з собою і своїми думками? Коли я говорив з Богом так, ніби він сидить біля мене?».

Ми звикли ходити до церкви тому, що нас так батьки навчили, або тому, що так роблять більшість, але чому насправді ми повинні туди йти ми не задумуємось. Якщо і молимось зранку і ввечері, то лиш завчені змалечку (це у кращому випадку) «Отче наш» і «Богородице…», а щоб просто сісти і подякувати Богові за те, що ми живі здорові у нас немає часу, щоб просто розказати Йому, як у нас пройшов день і попросити доброго сну і гарного наступного дня ми не можемо. Адже він є нашим Небесним Татом. З нашим земним батьком ми ж розмовляємо, то чому з Небесним не можемо?! Замість беззмістовного перегляду вечірніх новин по телевізору, чи такого ж беззмістовного серфінгу в інтернеті ми могли б сісти і 15хв. Побути на самоті з Богом і своїми думками. Безумовно, дбати про своє фізичне тіло є нашим прямим обов'язком, але ж не обов'язково доводити це до безтямної і неконтрольованої істерії. Невже нам необхідні всі ті речі, які рекламують по телевізору та в інтернеті?

Ми можемо почувати себе комфортно і з менш дорогим смартфоном, ми будемо не гірше виглядати і у більш доступних кросівках чи джинсах і нам зовсім не обов'язково тратити величезні суми на весь той непотріб, який щороку збільшується у наших коморах. Якщо ми маємо сім'ю, то у першу чергу ми повинні дбати про її благополуччя і не лише у фізичному плані. В першу чергу ми повинні дбати про ближнього, адже саме про це йдеться у заповідях любові. Найсмішнішим є те, що навіть добро і турботу про ближнього можна довести до такої ж істерії і ідолопоклонства. У всіх наших починаннях повинен бути присутнім Той, Хто нас створив, наш Небесний Батько. Недаремно у нашого народу є приказка «Без Бога - ні до порога». Якщо все, чим ми займаємось буде освячене Божою присутністю, то плоди нашої праці і старань не заставлять себе чекати.

Дамян Вільчинський