Сучасні технології допомогли прочитати пошкоджений біблійний пергамент
  • Птн, 23/09/2016 - 02:49

Майже півстоліття тому археологи знайшли в руїнах синагоги на західному березі Мертвого моря в обгорілій дерев’яній скринці обгорілий текст Тори (П’ятикнижжя Мойсеєвого). Шматок обгорілого пергаменту не можливо було прочитати, навіть розгорнути не знищивши його. Знахідку уважно законсервували, внадії, що розвиток технологій колись уможливить прочитання святого тексту.

Саме це – прочитати біблійний текст на обгорілому пергаменті вдалось науковцям з Університету Кентуккі (США), пише «The New York Times».

Текст виявився першими двома розділами книги Левіт. Також виявилось, що це текст є повністю ідентичний масоретському тексту. Це найраніша копія цього біблійного текст, якій тепер майже 2000 років. Спосіб написання гебрейських літер вказує на те, що текст було написано близько 100 року по Христі.

Новий метод, запропонований вченими з Кентуккі, наддасть змогу прочитати й інші старовинні рукописні сувої, які є занадто крихкими, щоб їх можна було розгорнути і прочитати. Це зокрема стосується кількох сувоїв кумранської спільноти.