Суд Швеції: акушерки повинні проводити аборти
  • Чтв, 20/04/2017 - 10:05

Суд у Швеції постановив, що акушерки зобов’язані проводити аборти, а у випадку відмови – звільнитись.

Минулого тижня Шведський апеляційний суд праці постановив, що лікарні мають право відмовити християнській акушерці Еллінор Ґріммарк у працевлаштуванні через те, що вона відмовляється проводити аборти. «Причина відмови полягає не у її релігійних переконаннях, а в тому, що вона не готова виконувати обов’язки, що є частиною її роботи», – йдеться у рішенні.

Правові експерти зазначають, що міжнародне законодавство, підписантом якого є Швеція, захищає право свободи совісті Ґріммарк відмовитись проводити аборти.

Ґріммарк подала скаргу ще в 2014 році, коли низка медичних клінік відмовили їй у працевлаштуванні, посилаючись на те, що вона не буде проводити аборти через свою християнську віру. Програвши суд в першій інстанції, вона подала апеляцію до окружного суду в 2015 році. Цей суд постановив, що лікарні мають право вимагати від акушерок проводити аборти. Згодом вона подала скаргу до Шведського апеляційного суду праці, котрий підтримав попередні рішення, повідомляє Church Militant.

Роберт Кларк, директор Європейської спілки захисту свобод, зазначив, що суд Швеції не зміг захистити основоположне право свободи совісті, незважаючи на чіткий юридичний захист міжнародного права.

В свою чергу голова Шведської асоціації акушерок зазначила, що акушерки мають вибір: якщо вона не хоче проводити аборти, то може обрати іншу професію.