Суд скерував на доопрацювання протокол ДАЇ у справі о. Михайла Димида
  • Птн, 07/02/2014 - 16:25

«Ми хочемо не захищати себе, бо тут немає що захищати. Адже тут все очевидно тим, хто шукає правду. Але ми хочемо, щоб система очищувалася сама від себе, якщо це є можливо. І ми в це віримо», – так прокоментував рішення суду о. Михайло Димид. 7 лютого 2014 року суддя Франківського районного суду м. Львова Ростислав Козюренко прийняв рішення відправити на доопрацювання у відділення ДАЇ у м. Львові протокол, складений проти о. Михайла.

Чергове слухання в цей день розпочалося о 9.00 год. зі свідчень очевидців. Разом зі свідками від сторони о. Михайла, в суд прибув і прапорщик Іван Луцишин, який 4 січня намагався вручити повістку о. Михайлу в нього вдома. Прапорщик ДАЇ Київської області Рогач, який склав рапорт про не зупинку автомобіля о. Михайла на його вимогу в с. Нові Петрівці, на засідання не прибув.

О 10.00 год. суддя Ростислав Козюренко відправився в нарадчу кімнату. Через дві години, в 12.00 год. він зачитав рішення, згідно якого ДАЇ м. Львова має доопрацювати протокол. Відтак дана справа проти о. Михайла є закритою, але дає можливість ДАЇ в майбутньому знов відкрити цю справу з доопрацьованим протоколом.

Таким чином суддя не прийняв до уваги свідчення чотирьох очевидців, які стверджували, що на час, який вказаний в рапорті, о. Михайло перебував ще в Києві. Разом з тим, численні порушення, які були допущені працівниками львівського ДАЇ, дали підставу судді відправити протокол на доопрацювання.

В судді правозахисники навели факти про те, що протокол був складений з рядом порушень. Так, він був укладений з усної вказівки керівництва ДАЇ, і прапорщик Луцишин відмовився назвати його ім’я, хоча згодом прозвучало ім’я майора Ігоря Цимбрила. Також розпорядження «до виконання» щодо рапорту працівника ДАЇ Київської області Рогача датується 8 січня 2014 року, хоча вже 4 січня працівники Львівського ДАЇ намагалися вручити повістку у цій справі. Згодом повістку з вимогою з’явитися в ДАЇ на ранок 9 січня відправили 8 січня після обіду, на пошту вона потрапила 10 січня і лише 14 січня о. Михайло Димид її отримав її. Цей факт не дав йому можливості бути присутнім при складанні адмінпротоколу, що суперечить чинному законодавству. Опираючись на ці факти, правозахисники подали клопотання про закриття справи.

Як зазначили захисники о. Михайла, суддя прийняв цілком законне рішення. Разом з тим вони схиляються до думки, що ДАЇ м. Львова в подальшому навряд чи направить справу в суд.

Після завершення суду о. Михайло залишився задоволений рішенням. Разом з тим він закликав звернути увагу на ту безліч справ, які зараз слухаються по всій Україні проти активістів Євромайдану. Особливо на справу львівського фотографа Мар’яна Гавриліва, який потребує довготермінового лікування після його затримання в Києві.

Також о. Михайло подав позов проти ДАЇ м. Львова за ті правопорушення, які були вчинені їхніми працівниками під час складання протоколу.

Нагадаємо, що викладача УКУ о. Михайла Димида звинувачують у тому, що він не зупинився на вимогу працівника міліції 29 грудня о 12:30 в селі Нові Петрівці на Київщині, коли колона автомобілів Автомайдану рухалася до Межигір’я. За словами о. Михайла, у цей час він взагалі ще був поблизу Євромайдану в Києві. На судді це підтвердили і численні свідки.

Перший розгляд справи був запланований на 23 січня. Згодом його перенесли на 31 січня, але 22 січня раптово вернули на 23 січня. Тоді ж таки засідання перенесли на 3 лютого. В цей день захисники попросили викликати в суд працівників ДАЇ, які складали рапорт і протокол, а також очевидців, які могли б підтвердити, що о 12.30 год. о. Михайло Димид перебував ще в Києві поблизу майдану Незалежності.

Прес-служба УКУ