Суд вдруге не дозволив греко-католикам будувати храм у Білій Церкві
  • Птн, 18/01/2019 - 08:31

15 січня Київський апеляційний суд підтвердив рішення Білоцерківського міського суду щодо призупинення будівництва храму УГКЦ в Білій Церкві Київської області. Тепер опоненти греко-католиків намагаються через суд взагалі скасувати рішення Білоцерківської міськради про виділення ділянки для будівництва цього храму, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сторінку у Фейсбуці президента Добровольчого руху "ОУН" Миколи Коханівського.

"Біла Церква - українське місто, у якому хіба що не на кожній вулиці височить православний храм, здогадайтесь, якого патріархату? Правильно - московського (більшість збудовано без будь яких дозволів). І ось стається диво: як наслідок багаторічної боротьби парафіян УГКЦ міська рада приймає рішення виділити землю під будівництво греко-католицького храму парафії Різдва Христового. Але тут же включаються московські попи, звозять тітушок, залякують парафіян, тиснуть на мера міста, мовляв, в тому місці не можа будуватись, хай будують далі... Далі - це майже вже поза межами міста", - пише Микола Коханівський.

За його словами, греко-католиків змушують погодитись на іншу ділянку для будівництва. "Білоцерківська міська рада виділяє нову ділянку для храму, далі від попередньої. Законослухняні християни погоджуються з рішенням міськради і починають будівництво на виділеній ділянці. Але, тут же, знову, з'являються московські попи з тітуханами, силою не дають будуватись, погрожують панотцю, б'ють парафіян. Тоді на прохання парафіян Добровольчий Рух ОУН, ПС та НК приходять на захист церкви. В Білій Церкві починаються сутички з тітуханами та ватою, акції протесту, ОУНіці беруть будівництво церкви під цілодобову охорону", - продовжує Коханівський.

Він додає, що віряни УПЦ (МП) в результаті подають позов до білоцерківського суду про призупинення будівництва, "і суддя, ватник з Донецька Орєхов, в односторонньому порядку, тобто, без представників УГКЦ, яких не повідомили про засідання, задовільнив цей незаконний позов".

15 січня 2019 р. Київський апеляційний суд залишив без змін це рішення.

"Так ось, коли ви радієте томосу і прив'зуєте до нього Порошенка, пам'ятайте: українські церкви в Україні так само упосліджені, як і були до того... Ситуація з українською Церквою в Білій Церкві - ще одне підтвердження лукавства й брехливості діючого "гаранта"... МП і ватники пішли далі і подали позов про скасування рішення білоцерківської міськради про виділення ділянки для будівництва храму УГКЦ. Розглядати (незаконно) буде той же донецький суддя-ватник Орєхов", - пише Коханівський.

Він запросив на 7 лютого цього року всіх до Білоцерківського міського суду, щоб "залити сала за шкіру МП, ваті та Орєхову".