Суд виправдав провізора, який відмовився в 2013 році продавати таблетку "наступного дня"
  • Чтв, 22/12/2016 - 20:45

В Італії встановлено важливий юридичний прецедент: суд Гориції виправдав провізора, який відмовився в 2013 році продавати так звану таблетку наступного дня. У провину провізору було поставлено невиконання службових обов'язків, оскільки, будучи представником державної служби, під час нічної зміни вона не продала препарат незважаючи на наявність рецепта у клієнтки.

Як пояснив адвокат обвинуваченої Сімоне Піллон, це рішення суду є нововведенням: вперше в Італії визнано право на відмову з міркувань совісті продавати «таблетку наступного дня». Безумовно, шлях був нелегкий - процес тривав три роки, а обвинувачувана - мати п'ятьох дітей. Якби в Італії існував закон, який регулює відмову з мотивів совісті (а такий закон уже давно був запропонований на розгляд), не було б необхідності в трудомісткому процесі щодо тих, хто не бажає йти на компроміс з совістю. На думку адвоката, такий закон - необхідний вираз захисту людської свободи, право на яку проголошено в конституції: свободи думки, слова, віросповідання і совісті. Таким чином, суд Гориції вже мав у своєму розпорядженні усі необхідні правовіінструменти для того, щоб виправдати фармацевта.

В даний час існують численні законопроекти про відмову за мотивами совісті, запропоновані депутатами на розгляд парламенту, за якими вже були винесені два судження Національного комітету з біоетики, який підкреслив невідкладність прийняття відповідного закону. Однак все було заблоковано з ідеологічних міркувань, пояснює адвокат Піллони. По суті, деякі виступають проти відмови з міркувань совісті, в той час як цей закон буде необхідним урівноваженням прав: поки що Італія позиціонує себе на словах як плюралістичне суспільство, а на ділі прагне за всяку ціну досягти однодумності