Суддя у Луїзіані заборонив закон, який вимагає від священиків повідомляти про зловживання, про які вони дізнались під час сповіді
  • Срд, 02/03/2016 - 10:19

Суддя у Луїзіані визнав неконституційність нового державного закону, який вимагає від священиків повідомляти про сексуальні злочини, про які вони почули під час Таїнства сповіді.

Суддя Майк Колдвелл прийняв своє рішення стосовно тривалого і складного випадку, в якому о. Джеффа Байгі було направлено для подання свідчень стосовно того, що йому начебто сказала на сповіді молода жінка. Молода жінка сказала, що вона розповіла о.Байгі про те, що її домагався член його парафії. О.Байгі відмовився давати свідчення, посилаючись на нерозголошення таємниці сповіді.

Суддя Колдвелл ухвалив, що закон штату, який зобов'язує священиків повідомляти про сексуальне насильство є неконституційним у випадку застосування до сповіді, оскільки він порушує свободу віросповідання.

На більш ранньому етапі розгляду справи, Верховний суд Луїзіани зазначив, що від о.Баугі можна було б вимагати надання свідчень, оскільки в цьому випадку той, хто кається, відмовився від збереження таємниці сповіді. Офіційні представники церкви відзначили, що таємницю сповіді не може бути скасовано, і священик не може за жодних обставин розкрити зміст сповіді. Минулого року Верховний суд США відмовився розглядати справу.