Суддя Верховного Суду США до семінаристів: релігійна свобода під загрозою
  • Втр, 23/05/2017 - 20:03

Семюел Аліто, суддя Верховного Суду США, звертаючись до семінаристів з нагоди завершення навчання, наголосив на важливості релігійної свободи та тих небезпеках, які зараз стоять перед нею.

Релігійна свобода означає, що «ніхто не може бути змушений діяти таким чином, щоб порушувати свої власні релігійні переконання», – говорив суддя Аліто. – «Більшість мого життя американців виховували в цьому»,– додав він, закликаючи зібрану аудиторію «підтримувати полум’я цього вогню».

Суддя Аліто виголосив основну промову на церемонії завершення навчального року для випускних класів семінарії Св. Чарльза Борромео у Філадельфії, що відбулася 17 травня, а також отримав ступінь Доктора гуманітарних наук, Honorіs Causa з рук Архиєпископа Чарльза Чапута.

Він отримав цей ступінь «як свідчення і визнання його багатьох визначних внесків в суспільство… особливо стосовно захисту святості і гідності людського життя, повної відповідальності людської особи і поширення істинної справедливості та триваючого миру», – зазначив Архиєпископ Чапут з Філадельфії.

67-річний суддя Аліто є практикуючим католиком з італійської родини в Трентон, Нью Джерсі. До Верховного Суду його іменував президент Джордж Буш, де він працює від січня 2006 року.

Напередодні виступу в семінарії, суддя дав інтерв’ю семінарійному виданню, в якому також говорив про релігійну свободу та про вплив його віри і сім’ї на його кар’єру.

Релігійна свобода є «однією із найбільш фундаментальних прав» в США, – говорив він, – і отці-засновники «бачили життєдайний зв’язок між релігією і характером, необхідним для республіканського самоуправління».

«Те, що отці-засновники розуміли більше 200 років тому, є істинним і сьогодні», – зазначив суддя Аліто, – «однак в теперішні часи є причини для тривоги».

За його словами, є справи, які набувають розголосу, однак є такі, які Верховний Суд відмовляється розглядати. Для прикладу він навів випадок аптеки, яку змусили продавати контрацептиви, незважаючи на релігійні переконання власників. Він припускає, що впродовж наступних років боротьба за релігійну свободу буде ще важчою, інформує CNA.

«Це не простий час, щоб бути священиком, проте священиків дуже-дуже потрібно», – сказав він.

Зокрема він додав, що потрібно, щоб священики 21-го століття «виражали те, що є суттєвим у вірі в такий спосіб, який зрозумілий культурі, що говорить іншою мовою. Це – складне завдання, однак це саме те, що робили в минулому відважні священики, щоб нести віру в кожен куточок світу».