Судовий процес у Ватикані і свобода друку: коментар юриста
  • Птн, 11/12/2015 - 15:06

Один з аспектів, довкола якого в пресі розгорнулися дебати у зв'язку з судовим процесом у справі про витік документів у Ватикані, – це аспект свободи друку. Чи не суперечить звинувачення двох італійських журналістів – Нуцці та Фіттіпальді – принципу свободи слова? Цей сумнів розвіяв відомий італійський юрист Чезаре Мірабеллі, який багато років був суддею Конституційного суду Італії, а зараз є правовим консультантом Ватикану.

У цьому випадку, стверджує Мірабеллі, свобода друку повністю гарантується. Журналістів судять не за поширення інформації, не за дифамацію, а за злочинний спосіб придбання конфіденційних документів. При цьому жодним чином не зневажається право журналістів на власні розслідування, але в журналістських розслідуваннях неприпустимо купувати інформацію шляхом злочину або спільництва у злочині.

Що стосується змісту документів, італійський юрист зазначає: в Італії існують обмеження в тому, що стосується публікації новин, що не означає порушення свободи друку. Наприклад, це інформація, що стосується державної безпеки та інших відомостей, що не підлягають публічному розголосу.
Ватикан живе за власними законами, але ці закони так само, як і в Італії, містять свободу слова та інформації. Це не означає, що у випадках зловживання цією свободою не може застосовуватися кримінальне покарання: це стосується, наприклад, наклепу. У цьому випадку свобода вираження власної думки жодним чином не порушується.
Мірабеллі пояснив також, чому обвинуваченим не надали адвоката за їхнім вибором. Річ у тім, що, як і в будь-якій іншій державі, можна запрошувати адвоката з особливих гільдій. Обвинувачені мають право на вибір адвоката, але він повинен бути з ватиканської гільдії.

Італійський юрист уточнив, що остаточного рішення ще не було, і процес спрямований якраз на те, щоб визначити наявність або відсутність кримінальної відповідальності обвинувачуваних, після чого буде покарання або ж виправдання.