«Сумління – святилище людини. Якщо нема діалогу з Богом, сумління мовчить», – цитати Глави УГКЦ із зустрічі з молоддю
  • Втр, 09/10/2018 - 19:48

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час ІІ Форуму мігрантів 7 жовтня 2018 року зустрівся в Римі з українською молоддю з різних країн Європи. Пропонуємо вам найцікавіші цитати Блаженнішого Святослава під час цієї зустрічі.

– Ми можемо бути в контакті в соціальних мережах із цілим світом, мати море різних «фоловерів», але відчувати страшенну спрагу і голод за зустріччю з живою людиною. Особливо коли ця зустріч може допомогти зрозуміти нам, ким я є.

– Сьогодні молодь в Україні дуже швидко дорослішає. Можливо, занадто швидко. Бо ті хлопці і дівчата, які бачили в очі смерть на фронті, повертаються додому сивими. І можете собі уявити момент, коли вони пережили оце швидке дозрівання і, повернувшись додому, зустрічають незрілого політика, напівдитячого громадського діяча... А найбільше розчарування, коли вони зустрічають незрілого священика.

– Ми не машини. Господь Бог сотворив нас живими особами. Ми можемо пізнати себе, зміст свого тіла, значення статевості не лише тоді, коли буде глибокий людський контакт від спілкування з іншою особою, а коли ми зможемо вийти із себе назустріч іншій людині. Тільки тоді можна збагнути, хто я такий.

– Людина не потребує Церкви як закостенілої, холодної інституції, яка бореться за власне виживання. Такої Церкви ніхто не потребує, навіть Господь Бог.

– Священикам потрібно зрозуміти, що молодь є Церквою. Ми є єдиною спільнотою. І якщо молодь не присутня в парафії, то таких храм треба добудувати. Це немовби бракує однієї бані на церкві.

– Приходьте до Церкви і кажіть, що ви хочете. Мене колись вчили: якщо ти не скажеш, що тебе болить, тобі ніхто не допоможе той біль втамувати.

– Молодь знаходить розв'язок тої чи тої проблеми лише тоді, коли починає ту проблему переживати. Бо якщо ти боїшся проблеми, то ніколи її не розв'яжеш. А якщо ти увійдеш в неї, тільки тоді починаєш знаходити рішення.

– Замало є багато працювати, треба працювати з певною метою.

– Найбільше лихо молоді нашого часу, що вона не бачить перед собою мети. Тоді життя втрачає сенс.

– Ми живемо у світі постправди. В інтернеті відсутнє поняття правди. І правдою є те, що я хочу, а не – я хочу правди.

– Дорога, правда і життя – Ісус Христос. Аби мати орієнтир на правду у світі «фейк ньюс», треба бути християнином.

– Сьогодні у світі майже половина молоді ніколи не бачила справжньої сім'ї. Тому не завжди здатна створити свою сім'ю. Ми перетворюємося на світ безбатченків і сиріт.

– Сумління – внутрішнє святилище людини, де ми стоїмо сам на сам нагими перед Богом. Це той момент, коли Бог говорить до мене без посередників. Якщо нема діалогу з Богом, сумління мовчить.

– Духовність – це не є втеча від реальності. Думати, що можна втекти від реальності через духовність, – фальшива релігія. Християни так не живуть і так не вірять. 

– Я зрозумів дар і цінність життя, коли служив в армії. Люди часто не розуміють, що це великий дар мати дві ноги і могти ними ходити, аж поки цього не втрачають. Я це зрозумів, коли довелося стрибати з парашутом. Я був дуже вдячний Богові, що все пройшло нормально і я можу далі йти по життю зі здоровими ногами.

– Лише коли будемо дорожити власним життям, будемо цінувати гідність іншої людини, тоді знайдемо відповіді на багато питань.

– Коли починалася війна у 2014 році, молода дівчина спитала мене в Зарваниці: Блаженніший, що нам тепер робити - жити для України чи вмирати для України? По мені досі мурашки пробігають від цього запитання. Я відповів, що жити, бо навіть коли ви віддасте своє життя, будете жити.

 

Оксана Климончук