Св. Іриней Ліонський - Вчитель Церкви
  • Втр, 28/06/2022 - 13:04

Народився святий Іриней (бл. 130–202) у Смирні (нині Ізмір, Туреччина) та вже в юності став учнем святого Полікарпа (учителем якого був апостол Йоан).

Зважаючи на обізнаність Іринея, можна сказати, що він отримав добру філософську й літературну освіту. Із розвитком ліонської спільноти Іриней, уже як пресвітер, переїхав у Галлію та доволі швидко здобув довіру місцевих мешканців. 177 року його послали в Рим презентувати Папі листа від вірян. Ця подорож припала якраз на гоніння, які імператор Марк Аврелій влаштував проти християн – під час них загинув мученицькою смертю ліонський єпископ Потін. Тож, повернувшись, Іриней став єпископом Ліона (бл. 178 року).

Як вірний пастир Церкви, Іриней піклувався про чистоту віри. Особливо в його часи поширювалася єресь гностицизму, проти якої святий скеровував свої тексти. У його основній полемічній праці «Проти єресей» (180 рік) ідеться про апостольську Церкву та її доктрину як єдине правдиве джерело інтерпретації Євангелія. Іриней підкреслює, що церковна традиція не твориться завдяки інтелектуальним вигадкам, а належить Святому Духу, який оживляє та омолоджує Церкву. Попри культурні розбіжності, Традиція творить єдність серед розпорошених по всьому світу християн. Саме тому Іриней, народжений на Сході та осілий на Заході, доклався до кращого порозуміння та поєднання церков Сходу і Заходу. Він також навчав, що вся наука міститься в Символі віри та має бути доступна для розуміння кожному християнину (у гностиків «таємне» знання було прерогативою вибраних). Святий філософ і теолог став першим, хто створив систематичну теологію, а його працю «Доказ апостольської проповіді» можна назвати першим катехизмом, у якому викладені основні доктрини віри.

Іриней загинув мученицькою смертю в Ліоні.

Зображають святого в єпископських шатах, із митрою і пасторалом.

21 січня 2022 року папа Франциск проголосив св. Іринея Вчителем Церкви з титулом «Doctor unitatis». 

 

Джерело: Католицький медіа-центр