Св. Йоан з Дуклі - покровитель Львова, Польщі та Литви
  • Птн, 08/07/2022 - 12:56

Народився Йоан (бл. 1414–1484) у польському містечку Дукля, у міщанській родині. Не збереглося історичних даних ні про точну дату народження, ні про дитинство і юність святого.

Роком його народження традиція вважає 1414. Найімовірніше, Йоан закінчив місцеву школу, а через якийсь час оселився неподалік від Дуклі, біля підніжжя гори Цергова, де мешкав пустельником декілька років. Близько 1434 року покинув пустельню та, роздавши майно, долучився до конвентуальних францисканців у Кросні. Отримав пресвітерські свячення.

Йоана знали як молитовну людину, повну покори й мудрості, тож не дивно, що він одразу був поставлений настоятелем у Кросні та Львові, а 1444 року став керівником францисканських монастирів у Львівському окрузі. Йому довірили також проповідницьку діяльність (не всі брати могли бути проповідниками). У пошуках аскетичнішого життя Йоан перейшов до францисканців-обсервантів (бернардинів), які 1460 року заснували у Львові монастир. Він прагнув не високих посад, а молитовного й віддаленого від світу життя. Деякий час перебував в Познані, але повернувся до Львова.

Святий багато молився, не лише вдень, а й уночі, не дозволяв собі пропускати спільних молитов, навіть коли був хворий. Під кінець життя втратив зір, проте не полишив обов’язків: надалі проповідував, багато сповідав і просив кліриків, аби йому читали конституції ордену, бо хотів вивчити їх напам’ять. Помер у Львові 1484 року. Канонізований 1997 року. Коли війська Богдана Хмельницького взяли в облогу Львів, мешканці просили Йоана з Дуклі про допомогу – і місто було врятоване.

Зображають святого у францисканському вбранні, оточеного світлом, часто поруч із Дівою Марією, Яка тримає на руках Немовля.

Покровитель Польщі, Литви і Львова.

 

Джерело: Католицький медіа-центр