св. Юстин, мученик - покровитель філософів
  • Срд, 01/06/2022 - 10:19

Філософ і християнський апологет, святий Юстин, народився близько 100 року в місті Флавіа Неаполіс (Сихем, нині Наблус, Палестина). Походив із римської аристократичної родини, яка підтримувала поганську релігію імперії. 

У молодому віці Юстин навчався в різних філософських школах: Платона, Аристотеля, Піфагора, епікурейців та стоїків. Однак, жвавий і допитливий розум святого залишався незадоволеним. Так, у пошуках знань, святий Юстин не оминув знайомство із тогочасними релігіями, у тому числі з юдаїзмом та християнством.

Важливою подією у його житті стала зустріч із одним простеньким старцем, який зауважив, що одними лише людськими силами і розумом неможливо заспокоїти потяг до божественного. Старець, також назвав Юстинові біблійних пророків, завдяки яким можна знайти дорогу до Бога і до істинної філософії.

Незабаром Юстин прийняв хрещення (мав 33 роки) і заснував у Римі філософську школу, де навчав «істинній філософії» – проголошував науку про Ісуса Христа. Серед його учнів був ще один християнський апологет Татіан. Згодом, святий Юстин сам став одним із апологетів християнської віри, який проводив дискусії з видатними філософами того часу, а також ставав на захист віри й звертався із цим до правителів. У науці про Бога, вдало поєднував біблійні думки із філософськими розважаннями; писав, що Логос (Предвічне Слово) вщепив своє насіння людському роду, завдяки цьому кожна філософська система має зерна Логосу – зерна Істини. Із творів Юстина збереглись дві апології, Діалог з Трифоном та близько 8-ми листів.

Гоніння за часів панування Марка Аврелія, до якого Юстин звертався, як до філософа та якому намагався донести християнство, принесло святому захиснику віри славу мучеництва. Загинув Юстин між 163-167 роками у Римі, разом зі своїми учнями. За законами Римської Імперії, на римського громадянина чекало обезголовлювання мечем або сокирою.

У 1874 році, на прохання єпископів, спомин св. Юстина, був доданий у Месал та розповсюждений на цілу Церкву. Вшановується у східній та західній Церкві.

Зображується як стародавній філософ, з книгою в руках, або як мученик, тримаючи хрест.

Покровитель філософів.

Уклала Юлія Бойко

Джерело: Католицький медіа-центр