Свічадо видало книжку про Папу Франциска
  • Пон, 27/05/2013 - 17:20

Вийшла у світ перша в Україні книжка про новообраного Папу Франциска. Вона називається «Франциск Папа: Життя і виклики».  Автор книжки Саверіо Ґавета знайомить читачів зі зворушливими і непростими моментами біографії Папи, розповідаючи про вимушену еміграцію його батьків з Італії, про його перше кохання, любов до футболу і танго, про бабусин лист, котрий він до сьогодні носить у своєму «Часослові».

 

Також у книжці читач дізнається про етапи духовного становлення і розвитку майбутнього Понтифіка. Окрім того, тут подані у короткій формі вислови Папи, які допоможуть зрозуміти його погляди на атеїзм, католицизм, місце жінки у Церкві, місію мирян, священство, служіння, покірність, молитву і Ватикан.

У додатку міститься коротка історія папства й перелік пап від найдавніших часів і до сьогодні.

 

Книжку Саверіо Ґавета«Франциск Папа: Життя і виклики» видало видавництво «Свічадо».

 

Фрагмент із книжки:

У своїх дитячих спогадах він говорить про партії в брісколу (Італійська гра в карти. – Прим. перекладача) з батьком, суботні вечори біля радіо з мамою, коли вони слухати ліричні твори, і неділі, проведені всією родиною на стадіоні Сан-Лоренцо, на матчах футбольного клубу, який 1908 року заснував салезіянин Лоренцо Масса (у підлітковому віці Хорхе грав не тільки у футбол, але й у баскетбол).

Саме тому він поділився «тим, про що завжди питаю в молодих батьків під час сповіді, а саме, чи граються вони зі своїми дітьми». Згодом, після школи, допомагав на кухні. Після п’ятих пологів його матері паралізувало обидві ноги. Тож вона готувала інгредієнти та складала їх на столі, а діти виконували її вказівки, щоб поєднати все і щось зварити. Це стане в нагоді й у майбутньому, коли Хорхе Маріо буде ректором, єпископом і сам собі готуватиме їжу.

З 1943 по 1948 Хорхе Маріо відвідував початкову школу «Антоніо Червіньйо», де дотепер зберігаються журнали, що засвідчують його шкільні результати. Теперішня директорка школи Ефе Роксані Домінгес розповідає: «У нього завжди був достатній рівень з усіх предметів, передбачених програмою: аритметика, геометрія, історія, географія і малювання. Але треба враховувати, що єдиними оцінками того часу були достатній і недостатній рівень».

Від Амалії Дамонте, його подруги шкільного періоду, коли їм було по дванадцять років, до нас дійшла зворушлива розповідь. Одного дня Хорхе Маріо подарував їй аркуш, на якому було намальовано білу хатинку з червоним дахом, і сказав: «Я куплю цей будинок, коли ми одружимося». Потім він додав: «Якщо ти не погодишся, я стану священиком». Вона не відповіла йому, адже цей аркуш потрапив до рук її батьків, які заборонили їм бачитися.

Закінчивши початкову школу і в 13 років перейшовши до середньої, юнак отримав від батька пропозицію попрацювати на текстильній фабриці, де він обіймав посаду бухгалтера, щоб мати змогу заробити трохи грошей. Протягом двох років хлопчина працював прибиральником і згодом успішно проявив себе в адміністративному секторі. Опісля Хорхе Маріо вступив до технічно-промислового інституту, що спеціалізувався на хімічних технологіях, і почав працювати від 7 до 13 у лабораторії, а з 14 до 20 відвідував лекції.

Окрім того, Хорхе Маріо щонеділі ходив на Службу Божу до своєї парохії Сан-Хосе де Флорес. У нього було багато друзів, серед яких і його дівчина, з якою він танцював танго та мілонгу. Згодом він щиро зізнається: «Мені це дуже до вподоби, це щось таке, що народжується всередині мене». Його улюбленими співаками були Хуан д’Ар’єнцо, Хуліо Соза, Астор П’яццола і Амеліта Балтар.