«Світло Хреста Андрея Шептицького» у Вінниці
  • Чтв, 30/07/2015 - 11:00

У суботу, 25 липня, у Парафії Покрова Пресвятої Богородиці, УГКЦ м. Вінниці, Згромадження Воплоченого Слова, з нагоди 150 річниці від Дня народження Великого Митрополита – Андрея Шептицького, відбувся семінар на тему: «Світло Хреста Андрея Шептицького».

 «Він був святим, і його постать виходить поза національні, історичні та конфесійні межі. Він – символ Української Церкви», - сказав про Митрополита Андрея Глава і Отець УГКЦ, Блаженніший Святослав.

Про світло життя Великого Митрополита, а зокрема про «Світло Хреста Андрея Шептицького» була перша доповідь, яку розкривав ієрм. Григорій Рогацький, ВС, парох парафії УГКЦ у Вінниці. Світло Хреста – «це світло святості його життя. Це світло Христа, що світить через таке добре знаряддя, як Митрополит. Світло для світу є Христос проти ночі темряви, ночі смерті, яка приходить через хрест... Це світло життя Ісуса Христа, що відблискує у житті Митрополита», - сказав отець.

У наступній доповіді, парафіянка п. Наталія Черкасова, член ІІІ Чину ВС, викладач Вінницького медичного коледжу, говорила про «Дар життя Митрополита Андрея». У І частині доповіді, вона розкрила суть самого Дару життя та народження Митрополита, опираючись на спогади його матері, Софії Фредро Шептицької. «Час до часу ми досвідчуємо те, що життя є даром, даром, який ми маємо прийняти. І що головне, ми не є джерелом життя» - так роздумувала по дар життя, маючи на увазі народження свого молодшого сина Ромця (в майбутньому Андрея) його матір, Софія.

ІІ частина цієї доповіді більше базувалася на біографічних відомостях, шлях становлення, і головне – розпізнання свого покликання. «Божі справи не співпадають з людськими задумами» - говорила п. Наталія, бо навіть Андрей, обравши монаший стан, мав прагнення бути монахом-місіонером, натомість Бог приготував для нього життя великого провідника та світоча для всього українського народу.

Коротке відео-звернення Глави і Отця УГКЦ, Блаженнішого Святослава, з нагоди святкування року Митрополита Андрея в УГКЦ, переглядом якого розпочинався семінар, переспіви пісень про «Світло незгасне», та про самого Митрополита, у виконанні церковного хору та юних парафіянок, додавало особливого колориту самому семінару, створюючи сімейну та затишну атмосферу у храмі.

Після короткого фуршету, всі присутні мали гарну нагоду переглянути художній фільм про Андрея Шептицького, під назвою «Владика Андрей». І закінчився семінар Божественною Літургією, у якій молилися за прославу Слуги Божого Митрополита Андрея.

А також, до цього дня готували чергову велику стінгазету під назвою «Молодість і покликання», яку розмістили на маркерній дошці. Дві попередні стінгазети дозволяли роздумати про самого Митрополита, подаючи біографічні дані, а також про його матір під назвою «Софія – постать матері».

Це світло, що через народження Митрополита нам народилось, як великий дар, нехай сьогодні продовжує народжуватись і засвічуватись у наших душах, у нашій Українській Греко-Католицькій Церкві, у нашому народі, - немеркнуче Вічне Світло Бога.

Прес-центр Парафії