Світовий День Молоді на дієцезальному рівні: вперше на свято Царя Христа
  • Суб, 20/11/2021 - 18:53

У неділю, 21 листопада 2021 р., коли Церква латинського обряду відзначатиме урочистість Христа Царя Всесвіту, Папа Франциск очолить Святу Месу у Ватикані з нагоди Світового дня молоді на дієцезальному рівні.

«Це було так, ніби Бог дивився на кожного з нас і промовляв: “Тільки ти можеш так любити, тільки ти можеш це зробити”», – цими зворушливими словами двадцятиоднорічний італієць Маттео Майо описує в інтерв’ю для Vatican News свій досвід під час Світового дня молоді (СДМ) у Кракові 2016 року з Папою Франциском. Досвід, який молодь переживає під час СДМ, що був заснований святим Іваном Павлом ІІ в 1985 році, часто відіграє вирішальну роль в їхньому житті та в усвідомленні власного покликання.

Починаючи з цього року, Світовий день молоді на дієцезальному рівні відзначається в Неділю Царя Христа. Про це повідомив Папа Франциск рік тому під час Святої Меси з нагоди цього свята, після завершення якої делегація молоді з Панами, що приймала міжнародну зустріч у січні 2019 року, передала символи Світових днів молоді – дерев’яний хрест та ікону Пресвятої Богородиці – молодим людям Португалії, де 2023 року відбудеться наступний міжнародний СДМ.

Отже, в неділю, 21 листопада 2021 р., коли Церква латинського обряду відзначатиме урочистість Христа Царя Всесвіту, Папа Франциск очолить Євхаристійне богослуження в соборі Святого Петра у Ватикані з нагоди СДМ на місцевому рівні. Натхненням для теми послання Папи до молоді з нагоди цьогорічного СДМ – «Устань! Настановляю тебе свідком того, що ти бачив» – стала зустріч святого Павла з Ісусом на дорозі до Дамаска, під час якої Христос кличе Павла по імені. Ці слова відлунюють в серці молодого італійця Маттео як заклик до відповідальності за життєво важливі рішення, бо, як наголошував Папа Франциск під час СДМ в Кракові, «цей час приймає лише гравців основного складу, бо для запасних немає місця».

Молодь Римської дієцезії

В неділю о 6:30 ранку молодь Римської дієцезії вирушить з паломництвом від собору святого Івана на Латерані до собору Святого Петра. Отець Альфредо Тедеско, відповідальний за молодіжне душпастирство в Римській дієцезії, зазначив в інтерв’ю, що Світові дні молоді відіграли визначальну роль в розпізнавання його покликання до священства. Ці дні, за його словами, допомагають молоді відчути, що на шляху віри вони не самотні. Священик вказав також на важливість того, щоб дати молоді відчути спільну відповідальність за молодіжне душпастирство та прислухатися до молодих людей у різних контекстах.