«Свободу та гідність нам не надає президент чи закон. Ці цінності нам дані Богом…» – Глава УГКЦ у Києві
  • Нед, 16/02/2014 - 23:24

16 лютого, в Неділю про блудного сина, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) під час проповіді на Божественній Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ, що у Києві, наголосив, що сьогодні ми переживаємо особливий момент віднайдення гідності українця.
 

«Цей час багато мислителів окреслило як «революція гідності». Та свободу та гідність не надає нам певний президент, чи якийсь закон. Ці цінності нам дані Богом. Тільки тоді, коли ми зблизимося до Бога, то відчуємо власну велич і велич нашої рідної землі», – сказав Глава Церкви.

Також він підкреслив, що в сучасній культурі, яка є переважно споживацькою, людина вартує рівно стільки, скільки вона має: «Якщо вона має достаток, гроші і владу, вона має гідність. Проте, коли вона це все втрачає, вона стає ніким і втрачає власне ім’я». Такі думки сучасного суспільства, на переконання Предстоятеля УГКЦ, є помилковими. Бо, за його словами, гідність людини не залежить від того, що вона має і яке місце вона посідає у суспільстві.

«Бог сотворив людину на свій образ і подобу і дав їй найвищу гідність над усім сотвореним світом. Людина втрачає відчуття власної гідності тоді, коли віддаляється від Бога. Вона починає шукати власну гідність тоді, коли опинилася в безодні гріха. Для того, щоб відчути себе гідною людиною і джерело власного «я», людина повинна повернутися до Бога», – сказав Блаженніший Святослав.

Проповідник пояснив, що ця неділя вже зближає нас до початку Великого посту. І саме в Неділю про блудного сина Церква кличе усіх своїх дітей повернутися до свого Небесного Отця, бо саме шляхом покаяння можна віднайти власне «небесне синівство і власну гідність в Божих і власних очах». «Той, хто кається, крок за кроком, наближається до Бога», – зауважив Глава УГКЦ.

З Предстоятелем УГКЦ у Патріаршому соборі спільно молилися владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, священики Київської архиєпархії та численні миряни.

Департамент інформації УГКЦ