Священичі родини Київської архиєпархії зустрілись у Ворзелі
  • Втр, 28/06/2016 - 09:51

27 червня 2016 р., у смт. Ворзель, що на Київщині священичі сім’ї Київської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, розпочали щорічні формаційні курси.

Загалом до Ворзеля прибуло близько 170 осіб. Дані курси є особливи тим, що у них беруть участь священники, їхні дружини з дітьми, а також диякони та семінаристи-випускники Київської Трьохсвятительської духовної семінарії. Відповідно до канону 372 Кодексу Канонів Східних Церков такого роду курси є доброю практикою священичого життя та потрібні для глибшого пізнання богословських наук.

Перший день курсів розпочали зі спільної молитви, після якої присутні приступили до навчання. В цей день священики слухали лекцій на тему Книгу Старого Завіту, які провадили ліц. Галина Теслюк та ліц. Роман Островський.

Дружини душпастирів також активно брали участь в лекціях, які провадила с. Христофора Буштин, СНДМ. Звертаючись до їмостей, вона порушила тематику виховання в священичих сім’ях. Під час свого виступу монахиня дала змогу подивитись батькам з іншої сторони на виховний процес в сім’ї.

Роздумуючи над Старим Завітом священики міркували про те, як на основі цих текстів проповідувати та промовляти до людей в сучасному світі. Як зауважив ліц. Роман Островський, в своїх проповідях священики мало звертають увагу на тексти зі Старого Завіту. Він також розповів духовенству про останній доробок біблістів Української Греко-Католицької Церкви, які опрацювали перші власні коментарі до Книг Старого Завіту: «Ми дуже заохочуємо священиків щоб говорили про ці тексти своїм вірним, щоб люди їх читали, адже через це можуть краще пізнавати та вірити в Бога».

На завершення першого дня духовних наук священики звершували Божественну Літургію, яку очолив митрофорний протоєрей о. Ігор Онишкевич, протопресвітер Київський. Під час проповіді він наголосив, що в сучасному світі священики повинні своїм життям свідчити Бога Живого: «Такими свідками були блаженні новомученики українського народу, а зокрема блаженний Миколай Чернецький, який і в моєму житті показував стежки до Милосердного Бога», – наголосив протоєрей.

В цей день також і діти мали чим зайнятись. Вони грали у різноманітні ігри та забави, які вміло провадила с. Наталія Зелінська, МНІ, та семінаристи КТДС.