Священичий Великдень
  • Пон, 29/04/2019 - 10:28

Чи пробував хтось подивитися на церковні активності очима священика? Ні? А варто.
От хоча би на Великдень. Уявіть собі, шо священик, як особа з тіла і крови, обслуговує яких три парафії, і в кожній напередодні має відслужити численні богослужіння, а ще поперестелювати престоли, проконтролювати безліч поточних робіт в кожному з трьох храмів, а ще є домашні обов’язки, сім’я, дім, машина і т. д. Часами так важко знайти хоч хвилю часу, аби піти чимось послужити, як каже наш декан, "на боже" коло церкви, а він мусить і там, і тут, і гоздички. А тут ще нічні богослужіння, по яких три-чотири години, і то за скороченим уставом. На остатній службі часами під час читання "апостола" чи на довших стихирах можна навіть заснути, а читання архиєрейського послання в такому стані також має свої складності і вимагає від єгомості величезних зусиль, аби передати слово архипастиря не розтративши ані одної святкової сентенції. А ще є багато причасників, шо не може не тішити священиче серце, але руки часами не поділяють емоцій сердешних, трохи бунтують від тої святої праці.

Час, він такий, що не є союзником багатопарафіяльного священика. По-перше, в парафіян є ріжні бачення часу коли би було добре правити на Великдень: одні хочуть звечора, одні зранку, хтось трохи пізніше, в кількох парафіях хочуть (не хочуть) одночасно на одну і ту ж годину, а то ж тре всьо залагодити і поскладати, аби і вовк ситий і вівці цілі, і то всьо на їго плечі.

А ще дяки, хористи, особливості богослужінь, обходи і процесії, реально голова закипає. І от уявіть собі, шо то лише зовнішнє, другорядне. Бо за всіма цими обрядами і приготуваннями він той, хто духовно вершить сакраменти і сакраменталії, той, хто лицем в лице стоїть перед Богом за свою отару, той, котрий видимо присутній в просторі і часі, але духовно вводить Нарід Божий в містерію Відкуплення, той, котрий осучаснює чи аплікує Голготську Жертву і причащає нас Його Перемогою як того, хто воскрес і переміг саму смерть. Попри нерви, переживання, втому і сонливість він мусить стати вище отих всіх немочей, аби бути ефективним звершителем Таїнств і добрим провідником для ввірених їму душ до джерела їхнього спасіння.

Тому пам’ятайте про те, що священик в ці дні не лише той, хто дає, але також і той, хто потребує Вашого розуміння і всякої підтримки.

Христос восткрес!

о.Віталій Барабаш