Священик Халдейської Католицької Церкви розповів про становище християн в Іраку
  • Пон, 05/03/2018 - 17:52

Священик Халдейської Католицької Церкви Іраку Салар Каджо заявив в інтерв'ю іспанській газеті «ABC», що якщо християни не повернуться за найближчі п'ять років у свої будинки в Ніневійській рівнині, повертатися їм буде нікуди.

О. Салар є членом Комітету з відродження Ніневії – міжнародної організації, яка збирає кошти для відновлення дев'яти християнських міст на Ніневійській рівнині в Іраку. На початку березня він прибув до Мадрида, щоби підтримати кампанію благодійної організації «Допомога Церкві в потребі».

Священик зазначив у розмові з журналістами, що ситуація в його регіоні, як і раніше, напружена і найближчим часом немає надії на усунення збройного конфлікту між іракською армією і курдами. Проте треба забезпечити умови, щоб мирні жителі могли повернутися до мирного життя і знайти роботу.

На його думку, уряд Іраку відмовився від підтримки християнської меншини.

Іракський уряд і курдська влада відмовилися від християн. Уряд заявив, що християни повинні чекати п'ять років, перш ніж почати відновлення. Але якщо ми будемо вичікувати цей час, вони не зможуть повернутися. Ми дуже поспішаємо, щоби відновити села і зберегти християнські землі. Якщо ми цього не зробимо найближчим часом, мусульманські родини, які зараз перебувають у Мосулі, займуть ці землі».

За словами о. Салара, уряд не зацікавлений у співпраці з меншинами. Упродовж минулого року жоден представник іракського уряду не відвідав найбільшу християнську спільноту в країні.

Відповідаючи на запитання, чому важливо зберегти християнську спільноту в країні з мусульманською більшістю, священик зробив акцент на християнській історії регіону.

Походження Іраку – християнське. Ці землі мають християнську історію. Присутність християн на Близькому Сході також дуже важлива через його роль у побудові миру. Вони є прикладом прощення, миру і милосердя. Тепер ми не почуваємося меншістю, а місіонерами в нашій країні».

Священик також розповів, що християнська церква вживає заходів для зникнення міжконфесійної напруженості в суспільстві. Зокрема, будують коледжі для спільного навчання християн і мусульман. Він також згадав про часті випадки переходу молодих мусульман у лоно християнської церкви.