«Священик повинен бути апостолом Божого милосердя…» - Глава УГКЦ
  • Втр, 03/12/2013 - 14:06

«Скликаючи вас на цей Форум, я прагнув роздумати з вами над важливою формою душпастирства емігрантів, якою є Святе таїнство Сповіді. Адже воно є важливим для того, щоб на належному рівні промовити до серця українського емігранта. Бо священик є тим, кого посилає Господь для того, щоб він дав знак вислухання молінь і прохань віруючій людині», - про це йдеться у відеозверненні Блаженнішого Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ, до учасників Форуму священиків УГКЦ у Західній Європі, який розпочався 3 грудня у Фатімі (Португалія).

На думку Верховного Архиєпископа УГКЦ, душпастир є той, хто готовий почути  людину, яка не має кому поскаржитися і просити допомоги. За його словами, сповідь - це час і простір, коли Господь своєю благодаттю зцілює душевні рани людини, а священик повинен бути апостолом Божого милосердя. «Вам, що зібралися в особливому духовному марійському місті Європи – Фатімі (Португалія), щиро дякую за те, що відповіли на мій заклик, - продовжує  він. – Адже, можливо, вперше в історії УГКЦ наші священики зібралися у Західній Європі на такий високий священичий Форум».

Крім цього, як зауважив Першоієрарх УГКЦ, важливим є те, щоб кожен, хто шукає Бога знайшов священика, який готовий слухати сповіді. Священики повинні бути доступними до людей і бути готовими відкривати їм двері Божого милосердя. «Збирати во єдино»  священство та єпископат Церкви, на його думку, означає будувати її. Бо там, де люди розкидані і розсіяні, «собирання во єдино» означає будувати Церкву як Тіло Христове. «Наша Церква сьогодні у Західній Європі існує у різних країнах. Тут у нас проголошені єпархії, екзархат, апостольська візитатура для українських греко-католиків в Італії та Іспанії. Тому така зустріч є необхідною формою для розуміння того, як нам будувати наші структури і плекати єдність нашої Церкви поза межами України з матірною Церквою в Україні», - пояснив Глава УГКЦ.

«Нехай Господь благословить цю першу зустріч і допоможе вам бути добрими пастирями, що йдуть шукати блудливих овець, яких є багато в країнах еміграції», - сказав наостанок Блаженніший Святослав (Шевчук).

Додамо, що Форум проходить під гаслом «Євангелізація: чи віримо, що вона можлива?». З'їзд, що передбачає обговорення й оцінювання душпастирської ситуації УГКЦ у Західній Європі, ставить собі за мету, насамперед, налагодження співпраці між церковними структурами УГКЦ у країнах Західної Європи. У цьому контексті прозвучать доповіді понад десяти досвідчених осіб у ділянці літургійного життя, катехизації, шкільництва тощо.

Департамент інформації УГКЦ