Священик – теж грішник
  • Суб, 07/09/2013 - 23:23

В рамках Дня молитви за освячення духовенства в катовіцкій архиєпархії промову виголосив церемоніймейстр бл. Івана Павла ІІ. Свою проповідь Архиєпископ Маріні пов’язав із іконами, представленими в каплиці «Redemptoris Mater», що розташована в Апостольському Палаці Ватикану.

Цю каплицю заснував блаженний Папа Іван Павло ІІ з нагоди 50-річчя своїх священичих свячень. На тильній стороні ватиканської каплиці зображений Небесний Єрусалим. Зверху розміщена Пресвята Трійця Рубльова: Отець, Син і Святий Дух сидять за столом. Схожим чином розташовані святі – сидять в групах по три особи. На стіні по ліву сторону зображений прихід Ісуса на світ. В самому центрі Ісус сходить до пекла. Христос є двічі зображений за трапезою: з фарисеями і з учнями – перед тим, як омив ноги Петрові.

Посилаючись на зображення мозаїки, Архиєпископ Маріні нагадав, що для того, щоб сісти за стіл з Ісусом, необхідно мати покірне серце. «Ми є християнами, священиками не тому, що почуваємо себе кращими від інших, але тому, що зустрічаємо Ісуса в спільноті братів, як це відбувається сьогодні. Лише тоді, коли ми збираємося навколо Його столу, навколо вівтаря, Ісус каже нам – фарисеям і грішникам – що можемо доторкнутись до Його Тіла і через нього бути оздоровленими», – наголосив він.

Основною характеристикою священства є служіння. Архиєпископ Маріні зауважив, що цього навчає Євхаристія, яка базується, перш за все, на служінні і самовіддачі. «Служіння спільноті, яка відправляє культ, яка відправляє Літургію, вимагає від священика рішуче відкинути духовність, оперту на індивідуалізмі. Він повинен бути святим не стільки для себе самого, як для спільноти; він є священиком, перш за все, такою мірою, наскільки віддає себе служінню для спільноти», – зазначив Архиєпископ Маріні.

За матеріалами wiara.pl