Священик УГКЦ отримав ступінь доктора з соціальної педагогіки
  • Чтв, 01/02/2018 - 11:32

26 січня у Папському Салезіанському Університеті відбувся захист Докторської дисертації отця Василя Кулиняка. Назва теми дисертації - «Виховання в чеснотах як превентивний захід. Побудова теоретичної основи виховання в чеснотах згідно філософського вчення А. МакІнтайра, як засіб запобігання алкоголізму серед підлітків в українській школі».

Ціллю дисертації було представити відновлення вчення про чесноти, подане А. МакІнтайром, і розробити теоретичну основу для виховання українських підлітків в чеснотах. У своїй дисертації о. Василь проаналізував причини, методи й середовища розвитку алкоголізму серед підлітків в Україні та як алкоголізм впливає на особу та суспільство. У ході дослідження священик дійшов до висновку, що основною причиною алкоголізму є брак системи виховання, яка б допомагала підліткам досягати психо-фізіологічної зрілості, долати життєві труднощі, розвивати життєві навики та почувати себе щасливими.

Отож у завершальній частині дисертації о. Василь представив методи запобігання алкоголізму, зокрема як завдяки чеснотам можна розвивати особисті психо-фізіологічні задатки у підлітків та сприяти їх розвитку як зрілих

осіб. Особливе завдання у цьому процесі відводиться сім'ї, Церкві, школі й одноліткам. За словами священика, філософсько-богословське вчення про чесноти повністю співпадає із вчення про «Життєві навики», запропонованим Світовою Організацією Охорони здоров’я як методом запобігання психо-фізіологічним залежностям.

Беручи до уваги наукову дисертацію та її представлення, наукова комісія, очолювана ректором університету о. д-ром Мауро Мантовані, прийняла рішення надати отцю Василю Кулиняку науковий ступінь Доктора Соціальної

Педагогіки. О. Василь Кулиняк став першим священиком УГКЦ, що отримав ступінь доктора з соціальної педагогіки.