Священик УГКЦ побудував та освятив у зоні АТО каплицю блаж. Омеляна Ковча
  • Чтв, 09/07/2015 - 12:14

У неділю 5 липня поблизу с. Побєда було освячено каплицю під покровом блаж. Омеляна Ковча. Як розповідає о. Юліан з Бартошиць (Польща), котрий 2,5 тижні капеланував в зоні АТО, думка про капличку прийшла до командира та священика одночасно, як і те, чиєму покрову віддадуть святиню.

kapl1

Рівно два тижні тривала побудова каплички з ініціативи командира роти капітана Степана Буняка. “Знаковим було те, – ділиться о. Юліан, – що місце для каплиці було вибране таким чином, що вона чітко була зорієнтована на схід, як і має бути за канонами Церкви”. Не інакше як дією Святого Духа пояснює створення місця для моління душпастир з Польщі.

kapl2kapl3

З облаштуванням каплички допоміг Департамент та волонтери: о. Любомир Яворський посприяв з друком ікон та доставкою вишитих рушників, а благодійниця Люда Сєдова передала для воїнів набір вишиванок. За словами о. Юліана, перша Літургія відбулася в каплиці на тиждень швидше – священик подарував біцям вервиці з Риму, освячені єпископом Євгеном Поповичем в каплиці “Дому святої Марти”.

kapl4

“Варто зазначити, що за час пятої хвилі мобілізації до війська було призвано багато юнаків з Центральної та Східної України. Західна область складає всього 30%, – каже о. Юліан, – а тому більшість військовослужбовців відносять себе до православної спільноти. Тим не менше, молилися ми всі разом”.

kapl5kapl7

Від Департаменту військовослужбовцям, що проявили себе найактивніше під час підготовки місця для молитви, було нагороджено почесними грамотами. На Літургію хлопці прибули у вишиванках – справжнє свято українців в складних умовах війни.

Прес-служба Департаменту капеланства

Фото Степана Буняка