Священик УГКЦ розпочав служіння для українців у Ризі
  • Срд, 10/04/2013 - 16:30

31 березня 2013 року у ризькій парафії УГКЦ (Латвія) розпочав душпастирське служіння о. Роман Сапужак, який виявив бажання працювати для української діаспори і був переведений з парафії с. Щуровичі Лопатинського деканату до Риги.

Про цю подію розповідає Володимир Іваницький, парафіянин ризької парафії УГКЦ:
«В грудні 2012 року ризька парафія УГКЦ святкувала свій перший ювілей, очікуючи на постійного ієрея. Від грудня 2011 року до березня 2013 року раз на місяць, а часом і частіше, духовну опіку над ризькими греко-католиками здійснював о. Павло Яхимець, ЧСВВ (Литва), а також інші отці з України та Польщі.

Нарешті, наші очікування справдилися: за два дні до Великодня (за григоріанським календарем) до Риги прибув отець Роман Сапужак з України, щоби на свято Воскресіння 31 березня і вже постійно надалі бути разом з українськими греко-католиками Латвії.

В каплиці церкви Скорботної Божої Матері у старому місті Риги, де з благословення Київського єпископа УГКЦ владики Йосифа Міляна та Ризького архиєпископа митрополита Збіґнєва Станкевича останнім часом служилися Літургії, в це найбільше християнське свято зібралися близько 30 парафіян.

Декілька місяців тому о. Роман вже знайомився з ризькими парафіянами, і на час його перебування в Латвії узимку запровадив щоденні Літургії українською мовою. Тому парафіяни з нетерпінням очікували ієрея і як слід підготувалися до Служби Божої: бажаючих приступити до Сповіді були в такому числі, що отець уділяв Таїнство протягом цілої години. Отець Роман висловив свою радість з того, що особливо багато людей приступили як до Таїнства Покаяння, так і до Пресвятого Таїнства Євхаристії.

Парафіяни готувалися і в інший спосіб. Наприклад, завдяки суттєвій пожертві парафіянина Миколи Павлюка в Україні була придбана вся необхідна атрибутика для проведення богослужінь у візантійському обряді: чаша, дискос, богослужебні книги тощо. І саме перед початком Воскресної Утрені, 31 березня, отець Роман освятив усі церковні речі, щоби парафіяни могли молитися та прославляти Бога у східному обряді рідною мовою. У тривалій підготовці до постійного душпастирства о. Романа в Латвії та, зокрема, цієї Літургії, були залучені чимало парафіян, яким особливо дякували та за яких молилися усі.

Під час урочистої святкової Літургії ієрей виголосив проповідь, в якій, пояснюючи значення подій Воскресіння, зокрема, сказав парафіянам:
Христос Воскрес! Правда і святість побороли зло і гріх. Не плачте, зажурені та засмучені, бо Христос воскрес із мертвих. Саме сьогодні, у Великдень, ми дуже радіємо, бо ми у храмі Скорботної Божої Матері розпочали служити Літургію у візантійському обряді. Це є видимий знак для вас, що Воскреслий Христос прийшов до вас, щоби дати Вам силу, що які би труднощі не зустрілися нам на нашій життєвій дорозі ми з Ісусом Христом їх подолаємо.

Ієрей привітав усіх присутніх з празником Воскресіння, побажавши, щоби день Воскресіння додав парафіянам сили і витривалості в тій боротьбі за спасіння, яка триває постійно.

Додамо лише, що новий ризький душпастир ієрей Роман Сапужак є родом зі Зборівського району Тернопільської області, а останні роки служив у Сокальсько-Жовківській єпархії. Він є одруженим священиком, має чотирьох дітей, і для ризької парафії ці діти будуть справжнім скарбом, бо якщо в парафії є діти та молодь, то вона має майбутнє».

Джерело: http://sokaleparchy.org.ua