Священик, викрадений в Ємені, живий і просить про допомогу
  • Чтв, 29/12/2016 - 16:50

Після кількох місяців мовчання, 26 грудня в мережі був опублікований відеозапис, на якому католицький священик, викрадений в березні в Ємені, просить допомогти йому вийти на свободу.

Священик з Індії Том Ужунналіл, чернець ордену салезіянців, був викрадений ісламістами 4 березня в Адені. При нальоті джихадистів на притулок для хворих і старших людей в столиці Південного Ємену були вбиті чотири черниці ордену місіонерів милосердя і ще 12 чоловік, що знаходилися в будівлі. О. Том був викрадений, і більше дев'яти місяців про його долю не було достовірних відомостей.

В кінці березня, коли католицький світ готувався зустріти Великдень, з'явилися чутки про те, що викрадачі збираються розіп'яти священика в день Страсної п'ятниці. Однак ця інформація не отримала підтвердження.

У сервісі Youtube було опубліковано відео, на якому о. Том говорив про своє тяжке становище в полоні і просив допомогти йому. Священик вважає, що якби він був не індійцем, а європейцем, реакція на його викрадення була б зовсім іншою.

«Дорогий Папа Франциск, - говорить о. Том, - дорогий Святіший Отець! Я прошу вас подбати про моє життя. Мені дуже важко. Стан мого здоров'я погіршується».

На думку експертів, текст, який оголосив полонений священик, був написаний кимось заздалегідь. Переконатися в автентичності запису, а також дізнатися, коли він був зроблений не  можливо.

Коментуючи заяву о. Тома, апостольський вікарій Південної Аравії єпископ Пауль Хіндер зазначив, що сам факт того, що священик живий, - «позитивна» новина. «Негативним», за словами єпископа, є той факт, що о. Том, як видно, виступив «під тиском і за інструкціями викрадачів».

«Очевидно, що о. Тома ввели в оману, тому що заяви про те, що ніхто не намагається йому допомогти, не відповідають дійсності, - продовжив Пауль Хіндер. - Я не можу розкрити всі подробиці, але ми боремося за його звільнення на декількох фронтах».