Священик Я. Кротов про Благодатний вогонь: Античудо, що здійснюється великими і дрібними путіними від релігії
  • Пон, 02/05/2016 - 10:38

Публіцист, священик Української автокефальної православної церкви Яків Кротов зазначив, що немає чуда сходження Благодатного вогню в Єрусалимі, оскільки справжній вогонь Духа Святого вчить критичному науковому мисленню. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Немає  ніякого чуда сходження вогню (див. промову 1949 р. доктора церковної історії Миколи Дмитровича Успенського). Є хвороба "снісхождітельності" до забобонів, яка плавно переходить в гріх маніпуляції забобонами. Античудо, що здійснюєтья великими і дрібними путіними від релігії і породжує невзорових від невіри", - написав священик.

Кротов зазначив, що забобони треба вивчати, а не терпіти.

"Справжній вогонь - вогонь Духа Святого - палить забобони, руйнує храми, де забобони множать,
вчить критичному науковому мисленню. Забобони треба вивчати, а не терпіти в ім'я єдності церкви. Розриви в церкві лікуються терпеливістю до чужої віри, а не терпеливістю до чужих забобонів. Досить, вже розіп'яли Христа на хресті, давайте не спалювати Його на "благодатному вогні", - підкреслив він.

Священик додав, що не треба ганятися з проповідями за кожною хворою блефаритом (група захворювань очей, що супроводжуються хронічним запаленням країв повік), яка через дефіцит лікарів і ліків "тре очі пісочком блаженної Матронушки".

"Але коли цинічні насильники, які поїдають будинки вдів, які вбивають лікарів і хворих в Алеппо, підривають будинки гексогеном, брешуть, плюндрують, воюють... замість того, щоб прийняти з небес вогонь Духа, підносять до небес вогонь земного обману і самообману, тоді треба спокійно зауважити, що брехати не треба", - написав о. Кротов.