Священик з Еритреї – фаворит на Нобелівську премію миру
  • Птн, 25/09/2015 - 22:57

Католицький священик з Еритреї Муссі Зераї, котрий допомагає в Італії біженцям з Африки, є фаворитом на здобуття Нобелівської премії миру, – оголосив у четвер директор Норвезького інституту досліджень проблем миру (PRIO) Крістіан Берг Харпвікен. 

За словами експерта, о.Муссі Зераї повинен отримати Нобелівську премію миру у 2015 році, оскільки "його номер телефону – це остання надія для багатьох зневірених біженців на хитких човнах у Середземному морі". З іншого боку – як наголошує Харпвікен – за сприятливе ставлення до іммігрантів може отримати Нобелівську премію миру мер італійського острова Лампедуза Джузі Ніколіні.

На другому місці свого так званого короткого списку директор PRIO поставив російську редакцію "Нової газети". Незалежній російській газеті Нобелівська премія миру належиться за те, що "незважаючи на втрату кількох журналістів у результаті нападів, вона продовжує працювати задля зміни ситуації в Росії". Нагороду також може отримати радіостанція "Ехо Москви" або телевізійна станція "Дождь".

На третьому місці Харпвікен згадує неурядову організацію Iraq Body Count (IBC), оскільки вона єдина займається підрахунком жертв серед цивільного населення у війні в Іраку з 2003 року. Інші кандидати, що працюють в аналогічній сфері, це Сирійська Обсерваторія з Прав Людини і організація Human Rights Data Analysis Group, що базується в Сан-Франциско.

Четвертий пункт у списку фаворитів норвезького експерта посідає японська асоціація "Стаття 9", котра захищає конституційне положення про пацифістський характер японської держави.

На п'ятому місці Харпвікен згадує спеціальну представницю ООН у справах сексуального насильства у збройних конфліктах Зайнаб Бангуру зі Сьєрра-Леоне, а також кенійського гінеколога Деніса Муквегу.

Лауреата Нобелівської премії миру буде оголошено 9 жовтня в Осло. Рішення до моменту оголошення залишається таємницею, а автор так званого короткого списку фаворитів не пов'язаний з Норвезький Нобелівським Комітетом, який надає Нобелівську премію миру. 

Офіційно відомо, що у 2015 році на здобуття Нобелівської премії миру подано 273 кандидатів. Серед них 205 осіб і 68 організацій.