Священики-капелани Тернопільсько-Зборівської архиєпархії завершили чергову місію у зоні АТО
  • Суб, 04/04/2015 - 18:03

Вже вчетверте із двотижневою капеланською місією у зоні АТО (сектор А) з 15 по 28 квітня перебував о. Віталій Футорський, священик Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, який душпастирює у Хмельницькому. У попередніх поїздках йому допомагав о. Андрій Шалай із Зарваниці. Цього разу - о. Михайло Забанджала із м. Козова.

Впродовж перших трьох днів священики відвідували військові частини міст Лисичанськ та Сєвєродонецьк. Святі Літургії служили для бійців 80-ї аеромобільної бригади і військової комендатури Сєвєродонецька. Кілька десятків бійців приступили до Сповіді. Священики також відвідали бійців батальйону «Айдар» та військових Яворівської частини у Лисичанську.

Спільно із комендантом Бабінцем К. Б. отці побували у селі Кримське. Через два дні на запрошення військових із Хмельницького священики прибули до Старобільська, де двічі служили Святу Літургію та приймали десятки Сповідей і провели багато духовних розмов. Наступним містом праці було Щастя у місці дислокації 92 ОМБР.

За допомогою військового Олександра капеланам двічі вдалося побувати на передовій у Станиці Луганській. Їхня присутність там була особливо потрібна, бо напередодні на цих позиціях стався нещасний випадок і бійці потребували духовної розмови та Сповіді. Принагідно вдалося поспілкуватися із місцевими мешканцями та подарувати їм іконки. Впродовж двох днів відбувалися різні зустрічі та духовні розмови, на різних ділянках передової служили Молебні до Пресвятої Богородиці.

Отці привезли бійцям вагому матеріальну допомогу у найбільш важкодоступні точки оборони. Завдяки волонтерській групі «Автомайдан Чикаго» було передано 5 рацій, дальномір, бінокль, 2 універсальні та 10 індивідуальних аптечок, 10 пар тактичних окуляр та 5 пар берців. Окрім того, за допомогою своїх парафіян із Хмельницького й Козови та небайдужих людей отці привезли 5 комплектів військової форми, теплі речі, взуття 20шт., медикаментів на суму 15 тисяч гривень, 140 півлітрових банок тушеного м’яса, два мішки печива і 8 ящиків свіжої випічки, сухі борщові заправки та інших продуктів.

За 4 дні перебування з бійцями 92 ОМБР отці служили різні богослужіння, сповідали та проводили духовні розмови. Під кінець другого тижня священики знову побували у комендатурах Старобільська та Сєвєродонецька. Ще один виїзд на передову був у селище Золоте, де на той час ситуація була досить напружена.

Радістю Таїнства Хрещення був ознаменований передостанній день місії, бо двері до Божого Царства відкрилися для пані Ольги та її маленької донечки Марії.

повідомив о. Віталій Футорський