Священики-капелани з Тернопільщини провели Різдвяні свята у зоні АТО
  • Срд, 20/01/2016 - 23:19

Отець Володимир Топоровський, декан Зарваницький, та о. Михайло Живчак, парох сіл Довжанка та Домаморич (Тернопільський район), на Різдвяні свята здійснили духовну місію у зоні АТО. Отці проводили духовні розмови з бійцями, служили для них Святі Літургії, сповідали, освятили воду, також привезли продукти та різного роду допомогу.

«Наше постійне місце перебування було з бійцями Національної Гвардії, які несуть військову службу у м. Слов'янськ, - розповідає о. Володимир Топоровський. - На прохання мого давнього друга ми завітали до них на Старий Новий рік. Тут відбулася наша перша зустріч із військовими автомобільної роти Нацгвардії, де їхній командир старший лейтенант Богдан Кушнарьов погодився, щоби ми служили для бійців Святу літургію, Молебень, а також провели духовні науки та розмови із хлопцями».

У Слов’янському полку Національної гвардії отці здійснили Чин Великого Йорданського водосвяття. Після спільної молитви разом із військовослужбовцями капелани привітали присутніх зі святом та розповіли про обряд цього свята та значення святої води.

Освячена вода залишилася у військовій капличці частини, звідки кожен військовослужбовець, який мешкає поза межами військової частини, мав нагоду взяти її до своїх домівок. Освячена вода також буде доставлена до кожного опорного пункту та місця несення служби, - про це повідомляє прес-служба Східного територіального управління Національної гвардії України.

Отці привезли бійцям солодощі, продукти, які приготували вірні сіл Зарваниця, Гайворонка, Сапова, Бенева, Маловоди, Вишнівчик, Золота Слобода, Ішків, Росоховатець. Окремі теплі речі виділив благодійний фонд «Карітас». Олег Доскоч пошив нові теплі куртки.

Отці, окрім Слов’янська, відвідали й інші військові частини. «Ми доїжджали до наших хлопців із батальйону «Тернопіль», які знаходяться під Лисичанськом, - каже о. Володимир Топоровський. – Ми служили для них Святу Літургію, а на Йордан посвячували воду. Свята Літургія та Сповідь відбувалися у степу, добиратися доводилося по бездоріжжю. Хлопці самі просили у командира, щоби на свято мати можливість посповідатися та Святу Літургію».

Командир автомобільної роти старший лейтенант Богдан Кушнарьов від імені воїнів вітав Архиєпископа і Митрополита Василія Семенюка та усіх вірних у день Старого Нового року. Після Святої Літургії у Соборі Матері Божої Зарваницької було встановлено з ними зв'язок, а відтак ретрансльовано через гучномовець присутнім у храмі. Люди зі сльозами на очах слухали новорічні привітання від командира та отців-капеланів.

У розмові військовий керівник подякував Митрополиту та вірним за матеріальну, моральну та духовну підтримку, за те, що люди моляться за воїнів. Власне, цього разу отці передали бійцям пам'ятки, де люди написали слова подяки воїнам та обіцянки про молитву.

«Цей батальйон Національної Гвардії несе військову службу з великим почуттям патріотизму, - додає о. Володимир. – Радію, бо нам вдалося домовитися про подальшу співпрацю».