Священики УПЦ піднімають бойовий дух озброєних терористів Слов'янська
  • Срд, 30/04/2014 - 22:32

Священики УПЦ піднімають бойовий дух озброєних терористів Слав'янска. Всупереч заявам єрархів РПЦ і УПЦ (МП) про неучасть свого духовенства в суспільно-політичному протистоянні в Україні, священнослужителі УПЦ (МП) все частіше виступають на стороні проросійських терористів, які захоплюють адміністративні будівлі і проводять бойові операції в Донецькій області, повідомляє "Релігія в Україні".

Нещодавно терористи оприлюднили в інтернеті відеозапис розмови з ієромонахом Афанасієм. Священик повідомив, що він приїхав сюди "звершити молебень, щоб хлопцям трошки надати підтримку" і "дати благословення на цю добру справу" - захист місцевих жителів і їх православної віри від київської влади.

Ієромонах Афанасій зізнався, що ще 10 років тому він потрапив "під заборону через проповіді патріотизму" - керуючий Донецькою єпархією митрополит Донецький Іларіон (Шукало) відсторонив священика від виконання своїх обов'язків. На думку отця Афанасія, Київська митрополія УПЦ "веде себе таким же чином" - непатріотичним, "ухиляється" від захисту православ'я.

 

На одному з блокпостів Слов'янська ієромонах Афанасій відслужив для терористів водосвятний молебень, прочитав акафіст архистратигу Михаїлу, окропив бойовиків свяченою водою і давав цілувати їм хрест, після чого вони відправлялися на завдання.

 

Інший священнослужитель - протоієрей Володимир Очеретяний, який служить в центральному храмі Харцизького благочиння Донецької єпархії УПЦ - церкви святих апостолів Петра і Павла в Харцизьку - і є козачим духівником Окремого козачого коша імені полковника Івана Богуна в тому ж місті, приїхав 18 квітня разом з колегою-церковнослужителем на блокпост Черевковка Слов'янська і причастив бойовиків Святими дарами, а також провів з ними духовну бесіду. Протоієрей Володимир Очеретяний засудив київську владу за те, що вона надсилає сюди війська і танки, і пояснив, що місцеві ополченці "відстоюють свої права" - право жити так, як вони вважають за потрібне.

Тут таки ж, на блокпосту, священик освятив бойову хоругву Слов'янським терористам. Як повідомляється, тканина для хоругви була освячена мощами святого Георгія Побідоносця. Представник бойовиків назвав хоругву "бойовим прапором", який використовують "спеціально, щоб бойовий дух не падав ніколи".

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, який регулярно проводить моніторинг ситуації в Слов'янську, зазначає: "Напередодні православного свята Великодня особливо цинічно виглядає активність місцевого священнослужителя отця В. (храм в районі Соляних - Славкурорт, м.Слов 'янськ), що грає ключову роль в забезпеченні російських військовослужбовців в місті. будучи керівником однієї з місцевих структур проросійських сил, о. В. вирішує питання розміщення та харчування «зелених чоловічків», одночасно будучи місцевим «пропагандистом» екстремістів, які проводять «роботу» з місцевим населенням. Як нам вдалося встановити, о. В. веде «інформаційно-психологічну роботу» з парафіянами як мінімум з 2004 р. У своїх проповідях він зазначає, що держави Україна не існувало і існувати ніколи не буде, що жителі України не слов'янського походження. Має дуже сильний вплив на прихожан і користується авторитетом у місцевого населення. Має у регіоні підпорядковані йому парафії - одна з них в Червоному Лимані".

Мова, очевидно, йде про настоятеля Воскресенського храму по вул. Сільзаводська, 17 протоієрея Віталія Веселого (Серафимівський благочинний округ в Слов'янську), який раніше, за словами мера Слов'янська Нелі Штепи, організував приїзд в місто озброєних повстанців.

В свою чергу настоятель катедрального Олександро-Невського собору і благочинний Олександро-Невського округу Горлівської та Слов'янської єпархії УПЦ (МП) протоієрей Микола Фоменко 13 квітня духовно підбадьорював озброєних людей, що зайняли адміністративні будівлі міста. «Церква ніколи осторонь не стояла і не стоятиме, - заявив 13 квітня на барикадах в Слов'янську протоієрей Микола Фоменко. -  Я на події дивлюся, яка згуртованість! Дай Бог, щоб ви були так само єдині в молитві, як зараз тут. І Олександр Невський, на честь якого наш собор, завжди до єднання закликав».

Нагадаємо, що раніше  Патріарх Кирил, митрополит Іларіон (Алфєєв), а також інші представники Московського Патріархату піддавали критиці духовенство УГКЦ, УПЦ Київського Патріархату та інших конфесій за підтримку Евромайдану. Так, глава РПЦ в січні цього року заявляв, що "священики на барикадах, які під'юджують народ", займаються невоцерковленою справою. Глава ВЗЦЗ МП критикував лідерів УГКЦ та інші "церковні та навколоцерковні групи, які зайняли дуже чітку політичну позицію, вставши з одного боку барикад" на Евромайдані. Глава ВЗЦЗ УПЦ архиєпископ Луганський і Алчевський Митрофан (Юрчук) також засудив діяльність Евромайдану, заявивши: "для чого на Майдані знаходяться греко-католицькі священики? Яку вагу мають їхні слова, якщо там відбуваються такі страшні події, коли страждають люди і проливається кров?"

Тим часом у самому Луганську священики УПЦ (МП ) і УПЦ КП опинилися по різні сторони барикад. Зокрема, на Великдень біля будівлі управління СБУ в Луганській області, зайнятого терористами, настоятель храму Святих Гурія, Самона і Авіва УПЦ (МП) протоієрей Павло Батарчуков очолив хресний хід, під час якого окропив свяченою водою повстанців, що стоять на барикадах  в ім'я "упокорення страстей і зміцнення духу в ім'я миру, побажавши їм стійкості і мужності".