Священнича проща до мощей Блаженної Йосафати у Римі
  • Чтв, 10/10/2019 - 14:19

З нагоди ювілейного року Блаженної Йосафати, 8 жовтня 2019 року у Римі до Генерального дому Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії прибули на прощу священики новоствореного Екзархату УГКЦ в Італії на чолі зі своїм Архипастирем, Преосвященним Владикою Діонісієм, Делегатом з повними правами Апостольського екзарха для вірних УГКЦ в Італії.

У каплиці Благовіщення Пресвятої Богородиці достойних паломників сердечно привітала с. Софія Лебедович, Генеральна настоятелька Згромадження ССНДМ. У своєму слові, с. Софія зауважила, що: «Блаженна Йосафата була першою сестрою Згромадження, яке зродилося зі співпраці священиків монашого та єпархіального клиру.   Це нове Згромадження засноване у 1892 році, як відповідь на потреби Церкви та тогочасного українського суспільства мало такі основні завдання: виховувати дітей у захоронках (дитячі садочки), служити хворим і потребуючим та дбати про красу Божих храмів.  Перші сестри разом з с. Йосафатою з усім запалом свого серця посвятилися цим завданням, дбаючи про Божу славу, Честь Непорочної Діви Марії та добро свого народу. 

Коли перші міграни в кінці 19 століття поїхали до Канади, Бразилії, то за ними вслід вирушили сестри служебниці. Блаженна Йосафата в своєму житті втілила ідеал служіння Богові і людям і це передала молодим сестрам.

Сьогодні щиро радіємо, що можемо разом з Вами, духовенством яке служить для наших вірних в Італії, спільно молитися через заступництво Блаженної Йосафати».

Мати Генеральна подякувала Преосвященному Владиці та присутнім священникам за співпрацю для добра наших вірних в Італії, адже сестри часто мають нагоду відвідувати спільноти УГКЦ з іконою та мощами Блаженної Йосафати на запрошення священиків.

Після привітального слова, Владика Діонісій очолив Молебень до Блаженної Йосафати у співслужіння о. Роберта Лисейка, ЧСВВ, духівника української Колегії Святого Священномученика Йосафата в Римі та о. Володимира Волошина, пасторального координатора для українців в Італії. Після Молебну зустріч продовжилася у каплиці представленням двох співзасновників Згромадження Сестер Служебниць НДМ, о. Єремії Ломницького, ЧСВВ та о. Кирила Селецького.

На прохання сестер коротко про життєвий шлях о. Єремії Ломницького поділився з присутніми  о. Роберт Лисейко, ЧСВВ. Окреслюючи постать о. Єремії, о. Роберт зокрема наголосив на його людяності та відкритості на потреби Церкви, дбання про виховання та просвіту народу через місії, уважне душпастирство, вірність у служіння Богові і людям. Слово о. Єремії мало велику силу. Це він, побачивши потреби свого народу, запропонував молодій дівчині на той час Михайлині Гордашеській (майбутній с. Йосафаті) стати першою сестрою нового Згромадження. Це був священник, який задля Бога не боявся ризикувати.

Про життя о Кирила Селецького представив о. Володимир Волошин, який поділився що вперше «познайомився» з цим душпастирем, який був дуже діяльний і дбав про своїх парафіян, за словами Блаженного Владики Коциловського, «як про власну душу». Отець Кирило поділяв разом з о. Єремією турботу про український народ, його просвіту, духовний та культурний розвиток. Нічого не бажаючи для себе, отець Кирило все віддавав для ближніх та говорив, що найкращим титулом та звертанням вважає слова «отче духовний, або просто отче».

Після короткої Конференції, Мати Генеральна с. Софія подякувала Преосвященному Владиці та священникам за спільну молитву та підсумувала цю зустріч словами: «У єдності- наша сила. Ці два ревні душпастирі, які трудилися та своє життя посвятили для Церкви і свого народу, нехай будуть для нас прикладом, що разом ми можемо зробити дуже багато та послужити для Божої слави».

Після зустрічі спілкування продовжилося за спільною трапезою.

Дуже символічно що під час відзначення ювілею Блаженної Йосафати  5 вересня 2019 року в Папській Базиліці  Санта Марія Маджоре, Отець і Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав вручав Владиці Діонісію декрет номінування Його Делегатом з повними правами Апостольського екзарха для вірних українців візантійського обряду в Італії. Сьогодні Блаженна Йосафата не тільки духовно, але й у своїх мощах перебуває разом з нами, тут у Римі, в Італії, де так багато українського народу! Вона, як і за свого життя, готова далі служити потребуючим, заносячи свої молитви до Господа. Часто до монастиря Сестер служебниць приходять жінки щоб подякувати Блаженній Йосафаті за вислухану молитву чи просити допомоги у потребах. Відвідуючи наші спільноти в Італії сестри мають свідчення численних ласк отриманих вірними через її посередництво. Блаженна Йосафато, молися за нас!

Сестри Служебниці