Священнодійства іменуймо правильно
  • Срд, 26/07/2017 - 10:09

У богослужбовій практиці Церкви з давніх-давен використовується миро для Тайни Миропомазання, єлей - для Єлеопомазання хворих, освячення олії на Литії,  для помазування вірних тощо. Однак, ми не завжди правильно іменуємо відомі нам священнодійства. До прикладу, помазування вірних єлеєм називаємо по-народному – «мировання». Така підмінна понять виникає тому, що ми не завжди задумуємося над тим,  що таке єлей, а що миро, чим вони відрізняються, як і коли їх  використовують?

Існує також суттєва різниця між миром, яке виточують мощі та ікони (називаються ще – мироточивими), і єлеєм, котрим помазують на Таїнстві Єлеопомазання; єлеєм, який освячений на мощах святих; єлеєм, котрим помазують на Вечірні; єлеєм, що використовується при освяченні будинків тощо. Зрозуміти суть священнодійств та речовин, які при цьому застосовуються, нам допоможе  голова Літургійної комісії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ о. Іван Шкумбатюк.

 - Отче, поясніть, будь ласка, чим є святе миро?

- Миро - від грец. Μύρον - означає «ароматне масло». У Східній Церкві миро використовується для помазання при здійсненні Таїнства Миропомазання і при освяченні храму (помазуються стіни, престіл, антимінс). Його також використовують у католицькій і вірменській церквах при рукопокладанні у пресвітера. У давніші часи миро у християнстві використовували при помазанні на царство (Старий Завіт, Вих.30, 22-25, Вих. 40, 9-15).

Встановлення особливого обряду освячення мира Святий Василій Великий та деякі інші церковні автори приписують апостолам. До V ст. особливо встановленого дня чину освячення мира не існувало, а вже з того часу на Сході таким днем став Великий четвер Страсного тижня.

Особливої уваги заслуговує варіння мира, яке готується з чистого єлею (оливкова олія), з додаванням білого виноградного вина і багатьох пахощів. Їхній перелік і кількість не були сталими, а тому переважно використовували наявні речовини. У теперішньому часі до складу мира входить майже 40 різних запашних речовин. Основним інградієнтом для його приготування є оливкова олія вищого гатунку. З пахощів найчастіше використовують ладан, пелюстки троянд, фіалковий і пряний корені, мускатну, трояндову, лимонну і гвоздичну олії тощо.

Взагалі чин приготування і освячення мира є дуже складним і копітким. Воно безперестанно вариться більше трьох діб при  безперервному читанні священиками Святого Євангелія. Право варити та освячувати миро має Глава помісної Церкви, що свідчить про єдність Церкви. Вже після того, як миро  освячене, його, з благословення Патріарха, роздають на всі архиєпархії та парафії. Миро вариться не щороку, а тільки за необхідності. Доступ до мира мають лише люди, які прийняли священичий сан. Мирянам брати, а тим більше використовувати його, суворо забороняється. Отже, купити чи від когось отримати миро пересічним християнам є гріхом. Саме цим миром людину помазують тільки раз у житті – на Таїнстві Миропомазання.

 - Що таке миропомазання?

- Миропомазання - це Таїнство Нового Завіту, в якому охрещена особа помазанням мира і покладенням рук скріплюється в Божій ласці та позначається як Христовий воїн. Миропомазання, як і Хрещення, приймаємо тільки раз у житті. У таїнстві Хрещення людина стає учасником смерті і воскресіння Христового, а в Миропомазанні отримує печать дару Святого Духа. Катехизм УГКЦ навчає, що у Миропомазанні новоохрещений отримує Святого Духа і стає його носієм та храмом: «Як Пасхальне таїнство смерті й воскресіння Христа завершується Зісланням Святого Духа на апостолів, так наше новонародження у Христі запечатується даром Святого Духа» (424). Таїнство Миропомазання є «печаттю» спасіння, яке ми отримали у Хрещенні. Воно має не тільки особистий вимір, але й виявляється у покликанні для служіння Церкві згідно з тими дарами, який отримуємо через благодать Святого Духа, подібно, як це сталося у житті апостолів, на яких після воскресіння Христа зійшов Святий Дух і вони стали свідками та проповідниками спасіння у Христі.

- А що тоді  означає термін «мировання»?

 - Як ми вже зазначили, власне Миропомазання – це святе таїнство, котре уділяється раз у житті і відбувається через помазання святим миром. Натомість мировання уділяється під час кожного всенічного Богослужіння на Утрені під час Канону і є звичайним обрядом помазання чола вірних благословенною на Литії олією. Помазування освяченим єлеєм не є Таїнством, тобто тією священною дією, котра якісно і глибоко змінює саму людську природу, але, скоріше, передає цій уже зміненій природі благодать і милість Божу для проходження свого земного існування.

 - Коли і для чого мирують вірних?

 - Через освячену на Вечірні оливу, хліб і вино, хрестовидне помазання на чолі й цілування хреста людині вділяється Божественна благодать. Це робить Господь руками священика, тому літні люди іноді цілують як хрест, так і руку пастиря. Така олія, поряд із пшеницею та вином, з давніх старозавітних часів символізувала особливу благодать Божу до роду людського. Крім того, грецьке найменування оливкової (соняшникової) олії «елей» співзвучно слову «елеос», що перекладається як милість, співчуття. Тому з давніх-давен у Церкві єлей був фізичним символом милості Божої до людини і благодатних дарів Святого Духа

 - А що таке  єлей?

 - Єлей (грецькою – олія) має широке використання в Церкві при звершенні таїнств і обрядів. Склад єлею є чітко визначеним і встановленим: це може бути звичайна соняшникова чи оливкова олія з додаванням різних ароматичних масел. Цей єлей між собою принципово відрізняється лише змістовим наповненням молитов, проханнями, що читаються при його освяченні, а отже і благодатними дарами, які посилає на них Господь через наші прохання при його освяченні. Єлеєм помазують  на Таїнстві Хрещення (не потрібно плутати з Таїнством Миропомазання, що відбувається відразу після хрещення. Новоохрещеного помазують два рази: перший раз єлеєм до звершення хрещення, а зразу після хрещення другий раз – миром, на таїнстві миропомазання), соборування, при освяченні будинку тощо. Людей також помазують таким єлеєм на великі свята, коли це передбачено церковним уставом. Серед християн, особливо на Західній Україні, таке помазання називають «мированням». Але жодного відношення до помазання миром воно не має. Таке єлеєпомазування над людиною звершується багато разів. Правильно його було б називати просто «помазанням єлеєм», оскільки у цьому випадку використовується не миро, а освячений єлей.

 - Що таке Тайна Єлеопомазання і кому її можна уділяти? 

 - Єлеопомазання  - одне із семи Таїнств. У ньому можуть брати участь тільки хрещені люди.

«Чи страждає хто з Вас? Нехай молиться! Чи тішиться хтось? Нехай співає псалми! Чи хворіє хто з Вас? Хай покличе пресвітерів церкви і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє ім'я і молитва віри оздоровить недужого, і Господь його підійме, а коли він гріхи учинив, то вони йому простяться. Отже, признавайся один перед одним у своїх прогріхах, і моліться один за одного, щоб Вам оздоровитись. Бо дуже могутня, ревна молитва праведного!». Так описує дію та значення Тайни Єлеопомазання апостол Яків у своєму посланні ( Як. 5, 13-16). І святий апостол, і євангеліст Марко пише: « …і багато вигонили демонів, і оливою хворих багато намащували – і оздоровляли (Мрк. 6, 13). За час свого земного життя, за час свого трьохлітнього служіння на землі, Ісус Христос багато зцілював і оздоровляв хворих, немічних та недужих. І саме тому, Церква сьогодні продовжує зцілювальну місію Спасителя, коли помазує вірних (хворих) оливою у святій Тайні Єлеопомазання.

Тут важливо зазначити, що уділяти тайну Єлеопомазання потрібно людині, яка є в стані освячуючої ласки, і для цього належить приступити до св.. тайни Сповіді, якщо для цього є потреба і якщо недужий є в стані визнати свої гріхи.

Перед помазанням недужогосвященик освячує олію. Після читання Апостола та Євангелія, яке «благовістить перемогу Христа над гріхом, недугою та смертю» слідує помазання недужого єлеєм. Помазуючи чоло, очі, ніздрі, вуха, уста, щоки, груди, руки і ноги хворого, «священик проказує урочисту благальну молитву до Бога Отця, у якій просить зцілити недужого «помазанням цим від тілесної і душевної немочі» й «оживотворити його благодаттю Христа, молитвами Богородиці і всіх святих» Катехизм УГКЦ 

. Ця Тайна не тільки для тих, що очікують смерті, а для всіх, що потребують Божого благословення в поважній недузі і бажають повернутися до здоров'я й оздоровлення душі та тіла.

 - Розкажіть про мироточиве миро?

 -  Відомі випадки, коли з мощей святих чи ікон витікає миро. Воно абсолютно відрізняється від того мира, про яке ми розповідали, тому ним можна помазуватися не тільки один раз, а при потребі. Наука поки що не знайшла чіткого пояснення щодо такого різновиду чуда.

 - Як слід використовувати олійки, які можна придбати у храмах?

 - Коли відвідуємо святі місця, маємо можливість отримати єлей,  освячений на мощах того чи іншого святого. У такому випадку він вживається для помазання у випадку недуги або якихось спокус, що турбують нас, чи просто за бажанням.

Як правильно застосовувати освячений єлей? По-перше, можемо взяти вату, намотати її на паличку, вмочити в освячену олійку і зобразити ним хрестик на своєму чолі або на будь-якій болючій частині тіла. Єлей - це не миро, яке виточується святими мощами чи іконами, і тим більше не миро, яке використовують при звершенні Таїнства Миропомазання. Це просто освячена олія. Від інших «єлеїв» він відрізняється особливими молитвами, прочитаними на його освячення.

розмовляла Надія Шподарунок