Свята Лаура від святої Катерини Сієнської – перша свята Колумбії, місіонерка місцевих тубільців
  • Пон, 13/05/2013 - 11:26

Свята Лаура народилася 26 травня 1874 року у малому колумбійському селі в християнській родині Хуана де-ла-Круз Монтоя і Долорес Упеґі та була охрищена того самого дня. Маючи два роки, втратила батька, який був убитий під час громадянської війни, а їхнє майно було конфісковане. Родина проживала в крайній убогості, але мама навчала доньку прощати та формувати свій характер згідно з християнськими чеснотами. Вже з молодих років Лаура зазнавала досвіду містичних переживань.

 

У 16 років дівчина осиротіла та розпочала навчання в одній з колегії в місті Медельїн, а щоб утримуватися, доглядала хворих у розташованій неподалік психіатричній лікарні. Завдяки своїй наполегливості, змогла здобути диплом вчительки.

 

Під час навчання відчула захоплення богопосвяченим життям, зокрема, кармелітським, а коли пізнала жалюгідний стан, в якому жили колумбійські індіанці, присвятила їм своє подальше життя. За підтримки єпископа Максиміліяна Креспо, заснувала Згромадження Сестер Місіонерок Непорочної Діви Марії та святої Катерини Сієнської. Шануючи людську гідність та покликання тубільних народів, Мати Лаура від святої Катерини Сієнської бажала пізнавати їхню культуру і щоденне життя, руйнуючи стіни расової дискримінації, долаючи спротив та осуд тих, які не розуміли її прагнення поширювати віру та нести пізнання Бога до найвіддаленіших та важкодоступних місць.

 

Останні дев’ять років життя Мати Лаура провела на інвалідному візку, не припиняючи апостоляту слова і пера. Коли 21 жовтня 1949 року її серце перестало битися, заснована нею чернеча родина нараховувала понад 500 місіонерок, які несли віру 22 тубільним народам Америки. Сьогодні її духовні доньки здійснюють катехитичне і місіонерське служіння також і у Африці.

Проголошена святою 12.05.2013р.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va