Свята Мати Тереза: радість - це любов
  • Суб, 03/09/2016 - 17:55

4 вересня відбудеться довгоочікувана канонізація всі відомої Матері Терези з Калькутти.

Дуже часто, коли ми чуємо про Мати Терезу, ми уявляємо втомлену і виснажену бабусю з сумним і нещасним виразом обличчя. А як може бути інакше? Присвятивши своє життя служінню бідним і знедоленим, постраждалим від війн і катаклізмів, людям Мати Тереза, як і сестри заснованого нею ордену Сестер Місіонерок Любові, просто не могла не зламатися під тягарем тих випробувань що її спіткали. Куди вже тут радіти і усміхатися, коли навкруги стільки голих, голодних та скалічених.

15f38da2c041c7e3871dd4d291c572ca

Проте Мати Тереза сама розбиває ці стереотипи, пояснюючи, наскільки важливо для сестер-місіонерок бути щасливими і радіти життю. Вона особливо наголошує на тому, що уміння радіти життю не є отриманим при народженні. Це треба плекати в собі: "Життєрадісність - це не просто риса темпераменту. Це якість, яка дуже потрібна мені і нашим сестрам в роботі, тому ми повинні навчитися радіти, вирощувати радість у наших серцях."

Безкорислива благодійниця чудово розуміла, наскільки важливо для сестер бути радісними. Не лише задля себе, але і заради тих, до кого вони приходять зі своїм служінням: "Радісна сестра - це як промінь Божої любові, як надія на щастя для всіх людей... Дітям і бідним, всім тим, хто страждає і самотній, не потрібні наші сумні обличчя. Їм потрібні наші щасливі посмішки, радість, що виходить із наших сердець, закоханих у Бога. Радість дуже заразна, тому я завжди закликаю сестер "наповнити" серце радістю перед тим, як йти до людей."

Але Мати Тереза ніколи  не забувала, наскільки важливою є радість і для самих сестер-місіонерок у їхній важкій праці. Саме цим почуттям  прагнула наповнити вона тяжке повсякдення своїх відданих соратниць: "Радість примножує наші сили, душевні й фізичні. Сестра, яка розвиває в собі дух радості, менше втомлюється на роботі і завжди готова йти до людей і нести їм добро."

1243

Крім того, Мати Тереза бачила в радості основну зброю у боротьбі з дияволом. Адже до кого, як не до сумних людей іде сатана зі своїми спокусами та брехливими обіцянками? "Радість - кращий захист від спокус диявола. Диявол подібний носієві, який тягне на плечах мішок з брудом. Він використовує будь-яку можливість, щоб кинути в нас брудом. Радісне серце знає, як захиститися від цього бруду," - навчає Мати. І як віддаляють радість та усмішка від сатани, так само наближають вони нас до Бога: "Бог може повністю заволодіти нашою душею, тільки якщо душа з радістю віддається Йому... Найкращий спосіб висловити свою подяку Богові і людям - це приймати все, що трапляється в житті, з радістю. Якщо всі проблеми і неприємності приймати стійко, з радістю і посмішкою, Бог допоможе вам впоратися з труднощами."

sister ter

А найголовнішим жінка, яка уособлювала в собі світове добро, вважала те, що "Серце, в якому живе любов, радісне... Радість - це сила, радість - це любов".

Тепер, коли Мати Тереза проголошена Святою Католицької Церкви варто пригадати слова Святого Франциска Сальського, якого також так любила цитувати Свята Мати Тереза: "Святий, який сумний, - поганий святий".

Павло Зінченко