Свята Земля: друга хвиля епідемії, Церква продовжує молитися
  • Срд, 15/07/2020 - 13:02

Усупереч попереднім надіям, паломники не повернулися на Святу Землю. Рух паломництва майже дорівнює нулю, – розповідає «Радіо Ватикану» апостольський адміністратор латинського патріархату Єрусалиму. Він пояснює, що це пов’язано з фактичним закриттям кордонів. У більшості країнах влада вимагає відбути карантин. Що ще гірше, минулого тижня в Ізраїлі та Палестині виникла друга сильна хвиля епідемії. Ми цим дуже перелякані, – говорить Архиєпископ П'єбаттіста Піцабалла.

Він зауважує, що затяжна епідемія та заморожування паломницького руху має серйозний вплив на економічну ситуацію. Багато сімей не мали жодного доходу впродовж кількох місяців. До того ж, в Палестині чи Йорданії, на відміну від Ізраїлю, соціальних виплат немає, люди залишені самі на себе. У цій ситуації Церква робить все, що в її силах, – запевняє Архиєпископ Піцабалла. За допомогою лицарів Гробу Господнього в Єрусалимі, Палестині та Йорданії відкрили пункти першої допомоги , де можна отримати їжу та ліки.

Сумно також, що дуже часто Літургії доводиться служити за посередництвом Інтернету, – каже Архиєпископ Піцабалла.

«Ми на Сході. А на Сході Церква ще дуже традиційна в найкрасивішому сенсі цього слова. Участь вірних у Літургії дуже глибока. І тому однією з найбільших проблем християнських родин у Святій Землі є неможливість брати участь у Літургії. Наші священники пропагують альтернативні форми молитви через голову сім'ї після того, як вони його підготують. Батьки сімей також розносять Святе Причастя, особливо там, де священники не можуть дійти, – сказав Архиєпископ П'єбаттіста Піцабалла. – У цей момент молитва – це основна форма людської та духовної підтримки, джерело надії. Пам’ятаймо, що живемо на Землі Воскресіння. Тут Ісус воскрес із мертвих. Тому ми мусимо зберегти пасхальне бачення життя. У ньому є і хрест, і воскресіння. Тому молитва перед Господом – це наш щоденний хліб, який нам потрібен настільки, наскільки звичайний хліб».

Глава латинського патріархату Єрусалиму додав, що сильним знаком надії є священничі свячення. Цього року Свята Земля отримала 11 нових священників та 18 дияконів. Ці покликання показують, що Бог благословляє нас, – наголосив Архиєпископ Піцабалла.