Свята Земля: серед страждання плекати надію на воскресіння
  • Птн, 17/07/2020 - 15:50

В інтерв’ю для «L’Osservatore Romano» Апостольський Адміністратор латинського Єрусалимського патріархату розповів про ситуацію у Святій Землі в контексті кризи, спричиненої пандемією.

«Ми перебуваємо на землі, де воскрес Христос, і тому ми повинні зберігати пасхальне бачення життя, що передбачає хрест, але також і воскресіння», – на цьому наголосив Апостольський Адміністратор латинського Єрусалимського патріархату архиєпископ П’єрбаттіста Піццабалла, коментуючи в інтерв’ю для ватиканської газети «L’Osservatore Romano» ситуацію в Святій Землі, яка переживає непрості часи внаслідок пандемії. Богослуження і катехиза й надалі проводяться онлайн, паломництва скасовані внаслідок закриття кордонів. 

Допомога найбільш постраждалим

За словами архиєпископа, окрім санітарної кризи, людей непокоїть також економічна криза: вже місяцями тисячі сімей не працюють і це має жахливі наслідки, особливо, в Палестині та Йорданії, де немає соціальної допомоги, як в Ізраїлі, або в Європі. Католицька Церква, за словами Апостольського Адміністратора, намагається допомогти людям через різні установи, такі як, наприклад, Лицарський Орден Святого Гробу Господнього, у співпраці з яким буловідкрито пункти допомоги в районі Вифлеєму, на півночі Палестини, у Східному Єрусалимі, а також у Йорданії. В цих пунктах отримують допомогу сім'ї, які внаслідок пандемії опинилися на межі бідності. 

Молитва – щоденна необхідність 

Великою підтримкою, як наголосив архиєпископ Піццабалла, є молитва. На Сході вірні глибоко відчувають потребу участі в богослуженнях, тому місцеві священики намагаються пропонувати вірним альтернативні форми молитви, відвідувати їх, якщо це можливо, і вчити голів родин, аби вони могли приносити Святе Причастя своїм сім’ям, коли священик не може цього зробити. 

«В цей момент ставати перед Господом до молитви про заступництво – це хліб, який нам надзвичайно потрібен, так само як щоденний хліб», – підкреслив він. 

Місце, що зберігає пам’ять про людськість Христа

Апостольський Адміністратор латинського Єрусалимського патріархату свідомий того, що паломництва до Святої Землі ще скоро не відновляться, але й навіть після пандемії, їхні організатори будуть змушені пристосовуватися до нових правил та маршрутів, запроваджених для запобігання зараженню. 

«Свята земля – наголосив на завершення ієрарх, – це місце, яке досі зберігає пам’ять про людськість Христа, Його історичність. Христос – це не абстрактне послання, це не ідея. Цедійсність, до якої ми можемо доторкнутися. Оберігати цей аспект Святої Землі та підтримувати її надію означає зберігати живим, для всієї Церкви, наш зв’язок з тим Христом, Який тут став тілом і Який досі є справжньою надією для нас сьогодні, але також і для всього світу».