«Святі ХХ ст. між нами» - конференція в УКУ
  • Чтв, 06/06/2013 - 20:25

6 червня 2013 р. в приміщенні Українського Католицького Університету відбулася конференція присвячена справі беатифікації та канонізації святих під назвою «Святі ХХ ст. між нами». Зустріч була організована Місією «Постуляції та беатифікації святих УГКЦ» та Інститутом Історії Церкви УКУ. Учасниками конференції стали постулятори, учасники Трибуналів, а також історики з Львівської та Івано-Франківської митрополії та інші зацікавлені у відкритті Процесів особи. Серед запрошених були: + Богдан (Дзюрах), ректор адміністратор УКУ о. д-р Богдан Прах, проректор УКУ п. Олег Тургій.

 

Розпочався захід з вітального слова + Богдана (Дзюраха). Владика у своєму слові звернув увагу на те, що сьогодні мова йтиме не про святих, котрі жили десь там давно в перших віках християнства. А тепер у не далекому ХХ ст., в котрому кожен з присутніх мав ще можливість жити. «Святі сяють мов зірки на небі, а постулятори допомагають їх запалити».

 

Наступним, слово для вітання взяв о. д-р Богдан Прах. Він наголосив на потребі участі у процесі беатифікації всіх: кого молитвою, кого науковою працею, а кого і матеріальною допомогою.

 

Професор Григоріянського Університету о. Ян Мікрут, у своїй доповіді: «Сучасний стан історичних досліджень періоду тоталітарних режимів та практика беатифікації мучеників у Католицькій Церкві» проілюстрував ситуацію навколо вивчення життя, подвигу і смерті святих, котрі жили  у державах із тоталітарними системами, та підкреслив важливість їх свідоцтв віри і моралі. Серед іншого звернув увагу на те, що не треба боятися труднощів, а шукати людей компетентних. Не треба спокушатися і приховувати певні фактів з життя Слуг Божих , але їх вивчати і пояснювати справу. Все залежить не від кількості матеріалів, а від якості.

 

Наступний доповідач д-р Джованна Бріндзі, співпраціник Конгрегації у справах Святих для зовнішніх зв’язків, у доповіді «Досконала Позиція – документи Церкви щодо беатифікації та практика Конгрегації у справах Святих» зазначила, що Процес беатифікації має за ціль не стільки проголошення святим, а віднайти правду чи особа Слуги Божого практикувала чесноти у геройський спосіб, або у випадку мученика була закатована за віру inodiumfide.

 

Дискусія щодо достовірності документів, які зібрані у секретних архівах органів влади, котрі розповідають про Слугу Божого. Одним із аспектів достовірності було відзначено важливість декларації істориків.

 

У передобідню пору, на закінчення першої частини конференції відбулася презентація книги о. Августина Баб’яка «Подвиг Митрополита Андрея Шептицького, як апостольського візитатора для українців (1920-1923) і його взаємини з урядом Польщі». Презентувала книгу п. Оксана Гайова. Слово мав і автор – о. д-р Августин. Він окреслив історико-культурний контекст служіння Андрея Шептицького.

 

По обіді відбулася друга частина конференції на котрій прозвучало три доповіді:

-         О. Роман Тереховський«Провадження процесів Слуг Божих на єпархіальному рівні – роль церковних трибуналів»;

-         О. Полікарп Марцелюк,голова Місії «Генеза ведення процесів в церкві – роль історичної комісії».

-         П. Світлана Гуркіна,кандидат історичних наук  в.о. Директора ІІЦ «Образ сили духу» - дослідження переслідувань духовенства УГКЦ на основі архівів ІІЦ;

 

Отець Роман Тереховський, віце-постулятор у справі беатифікації Слуги Божого Андрея Шептицького:Звернув увагу на документально-законодавчу базу для процесів беатифікації та канонізації, а також на певні норми та правила котрими мусить супроводжуватися процес.

Отець поділився зі слухачами певними практичними порадами та думками. Серед проблем доповідач зверну увагу на проблему удоступнення архівів та легітимізації документів отриманих не юридично встановленими методами.

В процесі доповіді було висвітлено завдання та якості посадових осіб процесу беатифікації.

На закінчення своєї доповіді спікер відповів на запитання.

 

О. Полікарп Марцелюк розповів про органічну еволюцію практики канонізації, яка розвинулася від спонтанних форм почитання мучеників і ісповідників і піднесення їх до гідності святих, через живу пам'ять про героїчний подвиг свідчення Христа, піднесення на престоли через обряд traslatioу локальних спільнотах християн. Практика проголошення святих розвинулася у богословсько- і канонічно- обґрунтоване дослідження життя Слуг Божих і проголошення святих, через визнання геройської практики чеснот беатифікації для почитання у локальній спільноті єпархії чи монашого Чину, а згодом довершення визнання слави святості канонізацію у якій культ святого поширюється на цілу Католицьку Церкву.

 

П. Світлана Гуркіна презентувала проект та фонди ІІЦ. Доповідач диференціювала інтерв’ю записані після виходу з підпілля УГКЦ та незалежності України, і інтерв’ю після 2005-2007 рр. зважаючи на різні політико-соціальні особливості та механізми, а також на обізнаність респондентів і поширення інформації в суспільстві.

 

Закінчилася конференція врученнями сертифікатів та подячною молитвою.

 

повідомив о.Володимир Зінько