Святі Писання та Пресвята Євхаристія – дві передумови для зустрічі з Господом Богом, - Франциск
  • Нед, 04/05/2014 - 15:09

Молитися до пресвятої Богородиці за те, щоб кожен християнин наново відкрив благодать перемінюючої зустрічі з воскреслим Ісусом, закликав вірних Святіший Отець Франциск, промовляючи до прочан, які у неділю, 4 травня 2014 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб разом з Наступником святого Петра проказати молитву «Царице Неба».

Папа коментував євангельську розповідь про двох учнів з Емаусу, які після смерті Ісуса, перечекавши суботу, наступного дня вранці сумні та подавлені поверталися з Єрусалиму до свого села. Під час подорожі їх наздогнав воскреслий Ісус, але вони його не впізнали. Він спочатку пояснив їм Писання, допомагаючи зрозуміти, що страждання і смерть Месії були передбачені у Божому задумі, і, таким чином, «наново запалив у їхніх серцях полум’я надії». Відчувши захоплення цим дивним подорожнім, учні запросили його залишитися цього вечора з ними. Ісус погодився увійти до їхньої домівки, і коли вони були за столом, поблагословив хліб та переломив його. Тоді учні впізнали Його, але Він зник.

«Просвічені Божим словом, вони розпізнали воскреслого Ісуса при ламанні хліба, у цьому новому знакові Його присутності. Й відразу відчули потребу повернутися до Єрусалиму, щоб поділитися цим досвідом з іншими учнями, що вони зустріли живого Ісуса та розпізнали Його в цьому жесті ламання хліба», – зазначив Святіший Отець, додаючи: «Таким чином, дорога до Емаусу стає символом нашого шляху віри: Святі Писання та Євхаристія є незамінними елементами для зустрічі з Господом».

Святіший Отець зауважив, що ми також часто переживаємо труднощі, розчарування, приходимо на недільну Службу Божу заклопотані... Життя іноді нас ранить, і ми сумні «повертаємося до свого Емаусу», повертаючись спиною до Божого задуму. Але у храмі «нас зустрічає Літургія Слова», під час якої Ісус пояснює нам Писання та «запалює в серцях вогонь віри й надії». А далі, під час Причастя, Ісус дає нам сили.

«За заступництвом Пресвятої Марії, – підсумував Папа Франциск, – молімося за те, щоб кожен християнин, переживши досвід учнів з Емаусу, особливо під час недільної Служби Божої, наново відкрив благодать перемінюючої зустрічі з Господом, з воскреслим Господом, Який завжди з нами».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va