Святі – приклад для нашого життя та спонука призадуматись над нашою вірою. Папа Франциск довершив три канонізаційні процеси
  • Нед, 12/05/2013 - 11:26

Святі є для нас прикладом вірності Христові задля звіщення Його слова та свідчення любові Бога, але також є спонукою для кожного з нас призадуматись над своїм життям. На це звернув увагу Папа Франциск, проголошуючи у неділю, 12 травня 2013 р., нових святих католицької Церкви.

 

День 11 лютого 2013 року гучно вписався в історію Церкви та світу: саме того Папа Венедикт XVI оголосив про своє рішення зректися Петрового служіння, щоб передати кермо Церкви в молодші руки. Така подія відбулася вперше за останні шість століть. Але не всі пам’ятають про те, що він це зробив під час консисторії, тобто, зібрання кардиналів, скликаного для того, щоб затвердити канонізаційні процеси. І ось, його наступник, Папа Франциск, через три місяці після згаданої консисторії, ввів у життя її постанови. У неділю, 12 травня, під час урочистого Євхаристійного богослуження на площі Святого Петра, він проголосив святими Католицької Церкви мучеників Антоніо Прімальдо та співтоваришів з Отранто (Італія), преподобну Марію Ґвадалупе Ґарсія Савала з Мексики та преподобну Лауру від святої Катерини Сієнської з Колумбії.

 

Для участі в урочистій канонізації до Ватикану прибули офіційні делегації з країн походження нових святих, зокрема, Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос Калдерон, численні паломники та члени чернечих спільнот, які заснували сестра Лаура та сестра Марія Ґвадалупе. Вже від 8-ї години ранку на площі Святого Петра тривало духовне приготування, за годину до початку Святої Меси розпочався урочистий передзвін.

 

Обряд канонізації розпочався Літанією до всіх святих, після якої кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації в справах святих, звернувся до Святішого Отця з потрійним проханням про зарахування названих кандидатів до переліку святих. Після молитви до Святого Духа та третього прохання Папа Франциск зачитав формулу проголошення святих, а тоді біля престолу поставлено їхні мощі. Далі прозвучала подячна пісня «Тебе, Бога, хвалимо», а тоді розпочалося Євхаристійне богослуження.

 

Під час проповіді Папа Франциск запросив приглянутися до постатей новопроголошених святих у світлі прочитаних біблійних уривків. Так, в читанні з Діянь Апостолів розповідалося про святого апостола і первомученика Стефана, якого названо «сповненим Святого Духа». «Це означає, – пояснив Святіший Отець, – що він був наповнений Любов’ю Бога, що вся його особа, його життя були натхнені Духом Воскреслго Христа». Подібно, у вірі знаходили сили 800 мучеників з італійського містечка Отранто, які були вбиті за те, що не погодилися зректися Христа. «Дорогі друзі, – закликав Папа, – зберігаймо віру, яку ми отримали, оновлюймо її своєю вірністю Господеві, також і серед перешкод та нерозуміння».

 

Євангельський уривок представив так звану Архиєрейську молитву Ісуса, коли Він під час Тайної Вечері молився за учнів «щоб були одно», та визнає Отцеві: «І об'явив я їм твоє ім'я, і об'являти буду, щоб любов, якою ти полюбив мене, в них перебувала, – а я в них!». У цьому контексті Святіший Отець зазначив, що свята Лаура від святої Катерини Сієнської, місіонерка колумбійських індіанців, навчає нас ділитися вірою, нести і передавати її іншим, розпізнавати Христове обличчя в ближньому, долаючи байдужість та індивідуалізм. Щодо мексиканської святої Марії Ґвадалупе, то Папа Франциск зазначив, що вона добре розуміла, що вірність мучеників, як і щоденна вірність християнському покликанню, черпають сили із Божої любові, яку в наші серця вливає Святий Дух. Саме тому вона зреклася вигідного життя та навчала любити бідність, щоб вміти любити хворих та убогих.

 

«Вірність Христові та Його Євангелію, щоб звіщати Його словом і життям, свідчачи Божу любов своєю любов’ю, своїм милосердям до всіх: такий світлий приклад і повчання дають нам три святі, проголошені сьогодні, але також ставлять запитання щодо нашого християнського життя: Наскільки я є вірний Христові? Чи здатний я вчиняти видимою мою віру з пошаною, але також з відвагою? Чи я уважний до інших, чи зауважую тих, які мають потребу, чи бачу в усіх братів і сестер, яких слід любити? Просімо за заступництвом Пречистої Діви Марії та трьох нових святих, щоб Господь наповнив наше життя радістю та Своєю любов’ю», – закликав Папа Франциск.

 

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану