Святий Престол і В'єтнам на шляху до повної нормалізації відносин
  • Втр, 22/01/2013 - 00:00

Аудієнція Папи для Генерального секретаря Комуністичної партії В'єтнаму Нгуен Фу Чонга 22 січня - це вже четверта зустріч Понтифіка з високопоставленим членом в'єтнамського режиму за останній період. Бенедикт XVI приймав 11 грудня 2009 р. президента В'єтнаму Нгуен Мінь Чієта, а в 2007 р. прем'єр-міністра цієї країни Нгуен Тан Зунга. Після першої зустрічі, яка тривала близько 40 хв., в офіційному повідомленні Святого Престолу говорилося про "важливу віху в розвитку двосторонніх відносин", і про те, що "невирішені питання можуть бути вирішені якомога швидше". У заяві також наголошувалося, що "це був перший випадок, коли Президент Соціалістичної Республіки В'єтнам зустрівся з Його Святістю і високими представниками Державного секретаріату". І, нарешті, в заяві було сказано, що: "сердечні переговори дозволили торкнутися деяких питань, що стосуються співпраці між Церквою і державою".

Візит прем'єр-міністра В'єтнаму Нгуен Тан Зунга  у Ватикані 25 січня 2007 р. був ознаменований відновленням контактів між Святим Престолом і В'єтнамом, які призупинилися в 1975 р. після падіння Сайгону. Тим не менше, впродовж цих 32 років відбулося чимало - більше 20 - візитів єрархів Римської Курії та високого рівня ватиканських делегацій. Вони брали участь у заходах, організованих місцевою Церквою, а також зустрічалися з представниками державної влади.

Найпершим з високих в'єтнамських функціонерів, після 32-річного періоду припинення контактів, Ватикан відвідав заступник прем'єр-міністра Хоанг Ву 29 листопада 2002 р. Він зустрівся з тодішнім кардиналом Держсекретарем Анджело Содано і секретарем з відносин Святого Престолу з державами, тоді ще архиєпископом, Жан-Луї Тораном.
Підсумком всіх цих зустрічей стало призначення 13 січня 2011р.  Бенедиктом XVI Архиєпископа Леопольда Жиреллі папським представником у В'єтнамі.

Таким чином, сьогоднішній візит Генерального секретаря Комуністичної партії В'єтнаму можна розглядати в якості нового вирішального етапу на шляху до повної нормалізації відносин між Святим Престолом і Соціалістичною Республікою В'єтнам.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va