Святіший Отець: говорити про проблеми прямо, а не пліткувати
  • Пон, 12/05/2014 - 23:36

Папа Франциск духовно близький до страждаючих на Близькому Сході і в Україні. Про це Понтифік розповів під час зустрічі з ректорами та учнями римських Папських колегіумів, яка пройшла 12 травня 2014р. у Ватиканській Залі Павла VI.

Звертаючись до вихованців з Близького Сходу і України Святіший Отець зізнався: "я дуже близько до вас у цей момент страждань". Він запевнив семінаристівв у своїй молитві. Аудієнція відбулася без офіційної мови, але у формі запитань і відповідей. Говорячи про наукову підготовку вихованців, Папа попередив про ризик "академізму". "Єпископи посилають вас, щоб ви отримати науковий ступінь і повернулися в єпархії. Але в єпархіях ви повинні працювати, як пресвітери", - підкреслив Понтифік. Франциск нагадав про чотири стовпи священства: духовний, науковий, камунікаційний і апостольську підготовку. На думку Папи, окрім навчання, ті хто отримує освіту у Римі, повинні піклуватися про відносини зі своїми ближніми, а також про власне духовне життя - щодня брати участь у Літургії, молитися і займатися апостольською діяльністю. "Якщо приділяється увага тільки академічній частині, існує ризик сходження в ідеологію", - сказав Папа і зазначив, що це "нездорово". Так стає нездоровим усвідомлення про Церкву, яку неможливо зрозуміти без молитви, спільного життя та апостольській діяльності, вважає Папа.

 На думку Святішого Отця підготовка до священства в співтоваристві дуже важлива, тому що так можна навчитися долати проблеми, дружити і ділитися з іншими. "Набагато краща погана семінарія, ніж відсутність семінарії", - сказав Папа.

Понтифік закликав не обговорювати існуючі проблеми за спиною, але говорити про них прямо. Він розповів історію, як 22 роки тому, його молодий секретар, прямо розкритикував одне з його рішень - з повагою, але прямо. "Коли він вийшов я подумав: цього секретаря я ніколи від себе не віддалю: він справжній брат!", - сказав Папа.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va