Святіший Отець і Католицька Харизматична Віднова на стадіоні «Олімпіко»
  • Чтв, 12/06/2014 - 11:42

Рим, Італія, 1-2 червня 2014 року

52 тисячі осіб із 61 країни пережили разом «2-денне зібрання», молячись Господу за вилиття дарів Святого Духа, щоби бути свідками нової євангелізації.

Їх благословив своєю присутністю Папа Римський Франциск.

 

Ось слова, які Святіший Отець адресував Католицькій Віднові:

ЗВЕРНЕННЯ СВЯТІШОГО ОТЦЯ

Дорогі брати і сестри!

Я дуже вдячний усім вам. Без сумніву, хтось сказав організаторам, що я дуже люблю пісню «Господь Ісус живе»… Коли я служив Службу Божу в Буенос-Айресі із Католицькою Харизматичною Відновою, після освячення та кількох хвилин адорації на інших мовах, ми так радісно та голосно заспівали цю пісню, як я співав її сьогодні! Дякую вам! Я відчув себе вдома!

Яким є перший дар Святого Духа? Його дар є любов – вона закохує тебе в Ісуса. Вона змінює життя. Саме тому було сказано: «Заново народитися в Дусі Святому». Такі слова Ісус промовив до Никодима. Ви отримали великий дар різноманітності харизм, різноманітності, що веде до єдності у Святому Дусі на служіння Церкві.

Коли я думаю про харизматів, у мене в уяві в особливий спосіб вимальовується образ Церкви: я бачу великий оркестр, де кожен інструмент відрізняється один від одного і формою, і голосом, але всі вони важливі для гармонійної музики. Так твердить святий Павло у 12 розділі послання до Коринтян. Однак будьте обережні: у оркестрі Віднови ніхто не може вважати себе важливішим за інший інструмент, я прошу вас! Нехай жоден не каже: «Я головний». У вас, як і у всій Церкві, є лише одна голова, один Господь: Ісус Христос. Повторіть зі мною – хто є головою Віднови? Господь Ісус! Хто є головою Віднови? Господь Ісус! І ми промовляємо це із силою, яку нам дав Святий Дух, адже ніхто не може сказати «Ісус є Господом» без дії Духа Святого.

Можливо вам відомо – чутки розносяться швидко – у перші роки Католицької Віднови я недолюблював харизматів. Я говорив про них: «Це якась школа самби». Я в багато чому не поділяв їх спосіб молитися та ще багато речей, які відбувалися в Церкві. Пізніше я почав знайомитися з ними та врешті зрозумів те добре, яке Харизматична Віднова робить для Церкви. А щодо тієї історії про «школу самби» – вона закінчилась в дуже особливий спосіб пізніше: через кілька місяців після конклаву єпископська рада призначила мене духовним асистентом Віднови у Святому Дусі Аргентини.

Віднова у Святому Дусі – це велика сила на службі проголошення Євангелії в радості Святого Духа. Ви отримали Святого Духа, щоби могти зрозуміти Божу любов для всіх людей та змогти полюбити Його Слово.У перші роки вашого існування всі говорили, що Віднова завжди носить Біблію з собою, Новий Завіт… Чи робите ви це досі? (натовп: ТАК!) Так?! Я в цьому сумніваюсь. Якщо ні – поверніться до вашої «першої» любові: завжди носіть в кишені, в сумці Слово Боже! Читайте Його маленькими уривками – будьте завжди зі Словом Божим! 

Ви, народе Божий, народе Віднови у Святому Дусі, вважайте та не загубіть ту свободу, яку Дух Святий вам дав. Небезпекою для Віднови, – як часто повторює наш дорогий отець Раньєро Канталамесса – є надмірна організація: небезпека надмірної організації.

Звісно, ви мусите бути організовані, проте не позбавляйте Бога ласки бути Богом! «Однак немає більшої свободи, ніж дозволити Святому Духу себе вести, відмовитися від контролю та підрахунку свого життя, дати Йому дозвіл освітлити себе, вести, провадити та тягти туди, куди хоче Він. Він найкраще знає, чого потребуємо в будь-якій хвилині чи годині нашого життя. І Він веде нас до таємничого врожаю» (Апостольське звернення Evangelii Gaudium, 280).

Іншою небезпека для вас – це стати «керівниками» Божої благодаті. Саме тому часто лідери (я більше люблю назву «служителі») певної групи чи спільноти стають, хочуть того чи ні, розпорядниками ласки Божої, вирішуючи, хто, можливо, має право на молитву за вилиття Святого Духа, а хто, на жаль, ні. Якщо хтось поводиться таким чином, я прошу вас не робити цього: не робіть цього більше. Ви повинні роздавати Божу ласку, а не контролювати її! Не будьте споживацьким офісом Святого Духа!

Ви маєте путівник – документи з Малінес, що є правильним дороговказом як не збитися зі шляху. Перший документ: Богословські та пастирські орієнтири. Другий документ: Харизматична Віднова та екуменізм, написані самим кардиналом Суененсом – великою дійовою особою IIВатиканського Собору. Третій документ: Католицька Харизматична Віднова на службі людини
Отож, вашим завданням є євангелізація, духовний екуменізм, турбота про бідних і потребуючих та гостинність до тих, що зараз блукають. І робіть всі ці речі на основі молитви та адорації! Фундамент Віднови – це адорація Господа!

Мене попросили відповісти Віднові, що Папа очікує від неї.

Перше – це навернення до любові Ісуса, яка змінює життя та чинить з християнина свідка любові Божої. Церква очікує на таке свідчення християнського життя і Святий Дух допомагає нам прожити життя у святості відповідно з Євангелією. Я очікую, щоби ви поділились з нами – зі всією Церквою – ласкою хрещення у Святому Дусі (про що читаємо у апостольських Діяннях).

Я очікую від вас євангелізації Словом Божим, тобто те, що Ісус живий та любить усіх людей.

Я очікую від вас свідчення духовного екуменізму із усіма братами і сестрами інших церков та християнських громад, які вірять у Господа і Спасителя Ісуса.

Будьте єдині в любові, якої Господь Ісус хоче від усіх людей та в молитві до Духа Святого, щоби він прийшов у цю єдність та освятив євангелізацію в ім’я Ісуса. Пам’ятайте, що «Харизматична Віднова є екуменічною за самою своєю природою… Католицька Віднова втішається тим, що Святий Дух чинить в інших Церквах» (1 Док з Малінес 5, 3).   

Будь ласка, будьте близько до бідних, до потребуючих, доторкайтесь до їх тіл – до тіла самого Ісуса! Будьте близько!

Шукайте єдності у Віднові, адже вона походить від Святого Духа і народжується із єдності Пресвятої Трійці! Від кого походить розподіл – від диявола! Розколи ідуть від злого. Будь ласка, уникайте внутрішніх змагань! Нехай вони не мають місця з-поміж вас!  

Я хотів би подякуватиICCRS-у та Католицьке Братерство, дві організаціїПапської ради у справах мирян, які служать вселенській Віднові. Хотів би поросити вас підготувати всесвітній з’їзд священиків та єпископів, що відбудеться у червні наступного року. Я вже знаю, що ви вирішили об’єднатися і працювати разом на знак єдності та кращої співпраці. Я щиро цьому радію, і також хочу подякувати вас за вже теперішні приготування заздалегідь до свята Великого Ювілею Віднови 2017 року.

Брати і сестри, пам’ятайте: адоруйте Господа Ісуса, адоруйте Бога – ось ваш фундамент! Шукайте святості в новому житті у Святому Дусі! Роздавайте Божу благодать! Уникайте небезпеки надмірної організованості!

Виходьте на вулиці, проголошуйте Євангеліє! Згадайте: Церква народилася в день Зіслання Святого Духа для того, щоби «іти далі». Будьте близькими із бідними, торкайтесь їх тіл – зраненого Христового тіла. Дозвольте Святому Духові вести вас у свободі і будь ласка, не ув’язнюйте Святого Духа! Дайте Йому свободу! Шукайте єдності у Віднові, єдності, що походить від Пресвятої Трійці!    

І нарешті – чекаю на усіх вас, харизматів цілого світу, на святкуванні Великого Ювілею Віднови у день П’ятидесятниці 2017 року, які ми відсвяткуємо разом, тут, на площі Святого Петра у Римі! Дякую вам! 

 

За матеріалами офіційного сайту ICCRS