Святіший Отець про місію Папського Східного Інституту
  • Птн, 13/10/2017 - 08:01

У четвер, 12 жовтня 2017 р. Святіший Отець відвідав Папський Східний Інститут, який відзначає 100-річчя своєї діяльності. Папа Франциск зустрівся з ректоратом, викладачами, студентами й доброчинцями інституту, на подвір’ї якого поблагословив дерево, посаджене на згадку про ювілей. При цій нагоді він вручив Великому Канцлерові кардиналові Леонардо Сандрі Апостольський Лист з нагоди річниці та зустрівся зі спільнотою отців єзуїтів, що служать в цій науковій інституції.

У згаданому Апостольському листі Глава Католицької Церкви зауважує, що сучасність позначена трагедіями, які не можемо ігнорувати. «З падінням тоталітарних режимів та різних диктатур у деяких країнах, що, на жаль, створило сприятливі умови для поширення міжнародного тероризму, християни східних Церков переживають досвід переслідувань», – пише Папа, наголошуючи: «Ніхто не має права заплющувати очі на цю ситуацію».

Отож, будучи частиною «Церкви, яка виходить назовні», Папський Східний Інститут повинен також «зайняти поставу молитовного слухання». Адже і в наші часи, як і в період свого заснування, ця наукова інституція знову бачиться «у центрі провидінного перехрестя». Тому інститут повинен, «зберігаючи незмінною увагу та підхід до традиційного наукового пошуку», пропонувати «цим Церквам та всій церковній спільноті здатність прислухатися до життя та богословської призадуми».

Глава Католицької Церкви поєднав посилання на актуальну ситуацію із поглядом в історію. Він пригадав поворотні дати й події протягом 100-річної історії Інституту, заснованого 15 жовтня 1917 року. Папа Пій ХІ доручив провід наукового закладу Отцям Єзуїтам, а 1928 року закликав єпископів надсилати до нього студентів. Важливим етапом стало заснування в 1971 року Факультету східного канонічного права, що є унікальним у своєму роді.

Початкова історія Папського Східного Інституту, як зауважив далі Святіший Отець, була позначена «деяким конфліктом між науковою діяльністю та душпастирством». Але слід визнати, що такої суперечності не існує, й тому викладачі повинні поставити на перше місце «заанґажування в наукову працю», наслідуючи своїх попередників, «які відзначилися дуже цінним вкладом» у наукову спадщину.

Роздумуючи про місію Папського Східного Інституту, Папа Франциск зазначив, що його завдання полягає в тому, щоб через «дослідження, викладання та свідчення» сприяти «зміцненню та утвердженню віри» перед обличчям «жахливих викликів». Інститут покликаний також бути «відповідним місцем для сприяння формуванню чоловіків та жінок, семінаристів, священиків та мирян, здатних пояснювати підстави надії, яка їх надихає та підтримує».

Закликавши викладачів «залишатися відкритими до всіх східних Церков», Святіший Отець вказав на «екуменічну місію» Інституту, яку слід здійснювати через «дбання про братерські стосунки» та поглиблене вивчення тих питань, які сьогодні здаються причиною поділів. Це одним завданням є ознайомлювати західний світ «із скарбами багатих традицій східних Церков».

Далі, звернувши увагу на те, що «багато студентів з різних східних колегій Риму відвідують навчальні заклади, в яких отримують формування не завжди повністю співзвучне з їхніми традиціями», Папа закликав замислитися над тим, «що можна зробити для того, щоб заповнити цю прогалину». Йдеться, наприклад, про те, аби «стимулювати майбутніх пастирів вливати у своїх вірних східного обряду, де б вони не перебували, глибоку любов до власних традицій».

Наступник святого Петра також побажав, щоби Папський Східний Інститут «з оновленим поривом продовжував свою місію, досліджуючи та поширюючи з любов’ю та інтелектуальною чесністю, науковою точністю та душпастирською перспективою традиції східних Церков у їхній літургійній, богословській, мистецькій та канонічній різноманітності, дедалі краще відповідаючи на очікування сьогоднішнього світу щодо будування майбутнього примирення та миру».