Святіший Отець: рабство − суперечить Божому планові
  • Птн, 23/08/2013 - 21:10

Організатори конференції, присвяченої боротьбі з феноменом рабства, яка пройде 2-3 листопада у Ватикані, відзначили, що одним з ініціаторів її проведення є Папа Франциск. Тема рабства широко присутня в його навчанні та й за час свого понтифікату Папа неодноразово звертався до неї. "Рабство являє собою щось аморальне і протилежне тому, що Бог нам дав − здатності створювати, працювати і підтримувати гідність", − говорив Папа Франциск після трагедії в місті Дакка в Бангладеші, де 23 квітня, в результаті руйнування будівлі промислової фабрики, загинули близько 400 робітників. 1 травня Папа підкреслив, що загиблі в м.Дакка працівники заробляли близько 38 євро на місяць. "Їм стільки платили. Ми говоримо про рабство (...) І скільки наших братів і сестер знаходяться в таких же умовах", − зазначав Папа. "Якщо суспільство організовано так, що деякі позбавлені можливості працювати, це означає, що суспільство несправедливе", − говорив Франциск.

У своєму великодному посланні перед благословенням "Urbi et Orbi", 31 березня, Папа закликав до миру у світі, "який ще настільки розділений жадібністю тих, хто шукає легкого доходу, зранений егоїзмом, який загрожує людському життю і сім'ї, егоїзмом, який продовжує використовувати людей, що є  найпоширенішим рабством XXI ст.

"На закінчення загальної аудієнції 12 червня Папа нагадував, що у цей день відзначається Міжнародний день боротьби з дитячою працею, який цього року був присвячений протидії експлуатації дітей в якості домашньої прислуги − "сумного феномену, який все більше поширюється, особливо в бідних країнах". Понтифік зазначив, що у світі мільйони дітей одночасно з експлуатацією зазнають насильства і дискримінації.

"Гаряче закликаю міжнародну спільноту прийняти більш ефективних заходів, щоб загоїти цю справжню рану. Всі діти повинні мати можливість бавитися, вчитися, молитися і рости у власних сім'ях, в гармонійному поєднанні любові і миру. Це їх право і наш обов'язок", − сказав Святіший Отець. Папа підкреслив, що спокійне дитинство дозволяє дітям з довірою дивитися на життя і майбутнє. "Горе тим, хто гасить в них радісний запал надії", − сказав Франциск.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va