Святіший Отець стежить за ситуацією навколо Легіонерів Христа
  • Чтв, 30/05/2013 - 18:25

Кардинал Велас Де Паоліс, папський делегат для Легіонерів Христа, повідомив Папі Франциску про всі кроки, що здійснюються для відновлення цієї спільноти, заснованої вже померлим мексиканським священиком Марсіалем Маселем, котрого пізніше звинуватили у сексуальних зловживаннях. Про подробиці зустрічі 29 травня повідомила сама спільнота на своїй інтернет-сторінці. Папа прийняв делегата 27 травня. Він повідомив про "різні етапи" розвитку ситуації навколо Легіону Христа та його світської гілки – спільноти "Regnum Christi". 9 липня 2010 року Бенедикт XVI призначив кардинала Де Паоліса своїм представником для реформи церковного інституту після скандалів за участю його засновника.

Як повідомляє Радіо Ватикану, зустріч тривала 45 хвилин, упродовж яких Папа Франциск та італійський кардинал обговорили нову конституцію Легіону Христа, яка буде представлена для затвердження на позачерговій генеральній капітулі спільноти на початку 2014 року. Вони проаналізували також ситуацію навколо "Regnum Christi". Єрарх поінформував Понтифіка про роботу з розробки конституції цієї світської гілки Легіону, яка "буде регулювати життя її членів та їх зв'язок із легіонерами". Документ має затвердити генеральна асамблея руху.

Остаточні результати оновлення Легіону Христа і "Regnum Christi", як йдеться у повідомленні, будуть представлені Святішому Отцеві, і саме він буде мати останнє слово і прийме рішення про схвалення реформи. Треба зазначити, що ще у жовтні 2012 року кардинал Де Паоліс затвердив "нову харизматичну лінію" спільноти, яка повинна допомогти їй "не ототожнюватися з особистістю засновника, а тим більше з його гріхами".

 

Конгрегація Легіонерів Христа була заснована у Мексиці у 1941 році. Вона швидко розвивалася і за досить короткий час стала однією з найбільших у Церкві. У 1997 року її засновника, о. Марсіаля Маселя, публічно звинуватили у зловживаннях щодо молодих семінаристів. У 2006 році Святий Престіл заборонив йому виконувати священицькі обов'язки і велів вести усамітнене життя в молитві та покаянні. Враховуючи вік і слабке здоров'я Маселя, Конгрегація віровчення відмовилася від церковного судового процесу над ним. У травні 2010 року, після вивчення ситуації, Апостольська Столиця заявляла, що Масель відзначався "об'єктивно аморальною поведінкою". Після цього конгрегація Легіонерів Христа дистанціювалася від свого засновника.