Святіший Отець: тріумфальність у Церкві – християнство без хреста
  • Срд, 29/05/2013 - 20:25

Тріумфальність  спиняє Церкву, це спокуса християнства без хреста, зазначив Святіший Отець, розмірковуючи над фрагментом Євангелія, де Ісус, йдучи до Єрусалиму, говорить учням про свої страждання, смерть і воскресіння.

 

Апостоли думали про зовсім інший проект, звернув увагу Святіший Отець, вони планували пройти шлях тільки до половини, "міркували між собою, як облаштувати Церкву". Спокуса учнів – це те ж, чим спокушав диявол Ісуса в пустелі, пропонуючи Йому інший шлях, зауважив Папа. Це та ж спокуса, якою диявол випробовує  християнство, схиляючи його до того, щоб позбутись хреста, зупинитися на півдороги, додав Папа. Коли Церква піддається цій спокусі, потрапляє в тріумфальність. Багато хто хоче тріумфувати вже нині, не сходячи  на хрест, жити тріумфом цього світу, з жалем зауважив Франциск.

Під час ранкової св. Літургії  29 травня Святіший Отець зауважив, що тріумфальність  Церкви часто проявляється в її зовнішній упорядкованості, самовдоволенні, систематизованості. Така Церква часто забуває про своїх мучеників і про те, що саме вони потрібні для того, щоб не збитися з шляху – шляху Хреста,  наголосив Папа і додав, що Церква, яка думає тільки про перемоги, успіхи, забуває про "правило Ісуса" – тріумф через людські невдачі, "невдачу Хреста". "І цю спокусу маємо ми всі", – зазначив Папа.

Святіший Отець закликав просити Бога про милість не бути "Церквою на півдороги", тріумфальною, спраглою великих успіхів, але Церквою смиренною, відкритою на Божу волю, яка крокує впевнено, за прикладом Ісуса.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va