Святіший Отець закликав не бути "християнами на папері"
  • Втр, 05/11/2013 - 17:39

Не задовольнятися перебуванням у "списку християн", але повністю приймати участь у святі, на яке запрошує Бог, закликав 5 листопада Папа Франциск. Під час ранкової Євхаристії у Домі св.Марти він розмірковував над тим, що означає бути запрошеним на свято Господа.

Папа підкреслив, що на Боже святкування запрошений кожен - це запрошення безумовне і стосується всіх - "і добрих і злих". "Християнин - це той, хто запрошений", - наголосив Папа і додав, що, якщо ми не усвідомлюємо цього - не розуміємо, що означає бути учнем Христа. Одночасно Франциск зазначив, що свято, на яке Господь запрошує, є об'єднанням осіб: «Серед нормальних людей, ментально нормальних, я ніколи не бачив, щоб хтось робив свято на самоті. Це було б нудно! Відкрити пляшку вина... Це не свято, а щось інше. Свято проводиться з іншими, в сім'ї, з друзями, з людьми, які були запрошені, як і я. Щоб бути християнином, необхідно належати до цього Тіла, до цих людей, які були запрошені на свято. Це християнська приналежність", - сказав Папа. На думку Франциска, на святі Господа присутні різні люди, які творять єдність, будучи наділеними різними дарами.

Говорячи про людей, які знаходили причини, щоб не приходити на свято, Папа зазначив, що вони представляють образ християн, які задовольняються перебуванням у списку запрошених: "Християни зі списку". Але "бути у списку", на думку Понтифіка, не достатньо для спасіння.

Він наголосив, що Бог приймає тих, хто каже: "Ні, Господи, я не хочу приходити до тебе". У такому випадку Бог розуміє і чекає, бо він милосердний. "Але Господу не подобається та людина, яка каже "так", а робить "ні"; робить вигляд подяки за багато прекрасних речей, але в реальності йде своїм шляхом; володіє хорошими манерами, але реалізує власну волю, не Господа; ті, хто постійно вибачається, хто не знає радості, хто не відчуває радості приналежності", - сказав Папа.

Франциск закликав просити Бога про розуміння, наскільки чудово бути запрошеним на свято Господа, наскільки чудово розділити з іншими власні здібності, і наскільки погано "грати між "так" і "ні": говорити "так", але задовольнятися лише включенням до списку християн.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va