Святість сьогодні - це прийняти світу таким, яким він є, і щось у нього принести, щоб зробити кращим…
  • Птн, 09/11/2018 - 16:54

У минулі вихідні, 3-4 листопада, у Києві відбулися дві важливі для Української Греко-католицької церкви споріднені події – ІІІ з’їзд мирян та форум «Відкриті двері УГКЦ». Заходи були присвячені пам’яті праведного митрополита Андрея Шептицького під гаслом «Покликання до святості сьогодні».

Такий з’їзд проводився десять років тому, а форум для усіх мирян – незалежно від конфесії і церкви,  вперше.

Про підсумки й значення цих заходів в ефірі програми «Добра розмова» від 7 листопада в ефірі «Воскресіння. Живе радіо» говорили голова Патріаршого товариства УГКЦ Михайло Канафоцький та член оргкомітету Олеся Горгота, яка також представляла спільноту Всесвінього Апольстольства Фатіми.

У ІІІ з’їзді мирян УГКЦ взяли участь 250 делегатів з усіх екзархій і єпархій УГКЦ, які представляли понад 30 організацій християнських спільнот. Серед гостей і делегатів з’їзду і форуму – багато молоді. У форумі могли взяти участь – в тому числі в активній його частині, в обговореннях, панельних дискусіях, круглих столах – усі запрошені гості.

 «Ми відкрили двері Церкви людям, які ще тільки шукають Христа у своєму серці й житті, і саме це – головна мета відкритого форуму для усіх бажаючих, - пояснює Михайло Канафоцький. – Ще одна мета – нас як активних мирян і членів християнських спільнот – нести у світ свої знання і віру, робити його кращим, нести світло туди, де ми є – у сім’ю, в працю, в політику врешті, як би це не звучало… Бо що таке святість сьогодні? Це – прийняти і сприйняти цей світ таким, яким він є, без очікувань і ілюзій, і щось у нього принести, щоб зробити його кращим…»

«Це справді дуже важливо – отак збиратися разом, спілкуватися, ділитися досвідом і проблемами, - вважає Олеся Горгота. – Ми побачили й відчули, яке велике багатство має наша Церква – людей, мирян, які прагнуть щось робити, які є небайдужими і активними. Правду кажуть: які миряни, така і Церква. Очевидно, що миряни повинні посідати не другорядне місце у Церкві, бо саме вони є її живою силою… ».

На з’їзді було прийнято проект резолюції, яка повинна стати фундаментом для подальшого розвитку Церкви. Це своєрідна «дорожня карта» - як працювати усім рівням і ланкам великого організму, яким є жива Церква. Не випущений з уваги і політичний аспект, адже миряни є громадянами нашої країни, більшою чи меншою мірою включеними у ці процеси. Михайло Канафоцький підтверджує: у важкі часи політичної турбуленції важливо, щоб миряни як громадяни були активними і свідомими.

reradio.com.ua